Jump to content

Öndiagnosztikai útvesztő vagy tévút

2022. 09. 19. 19:00

Amikor egy fertőzés világméretűvé nő, persze, hogy jobban figyelni kezdünk az egészségünkre. A koronavírus pont ezt tette velünk. Óvatosságra szólítottak fel minket, és sokan ezt még ma is betartják.

Aki megtapasztalt egy komolyabb betegséget, egyértelmű, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy következőleg hasonlót ne tapasztaljon. Azonban, ha nincs betegség, az egészségünkre akkor is odafigyelhetünk. Sőt, érdemes. Az évente elvégzett laborvizsgálat eredményei és egyéb szűrések ráirányíthatják olyan problémára a figyelmet, amelyet még időben elcsíphetünk.

Mindenki ismer a környezetében olyan személyeket, akik az átlagosnál jobban félnek bármilyen megbetegedéstől, ezért nagyon figyelik saját magukat, óvakodnak olyanoktól, akik a betegség bármilyen apró tüneteit mutatják és persze az orvosi leleteken olvasható latin kifejezéseket is előszeretettel igyekeznek megfejteni.

Az internet segítségével ma már könnyű dekódolni az orvosi papírok latin kifejezéseit. Ez azonban veszélyes lehet. Nemcsak azért, mert az általunk így megkeresett öndiagnózis akár felesleges riadalmat kelthet, hanem azért is, mert nem biztos, hogy helyes diagnózist állítunk fel laikusként. Sokan mindezt ugyanis úgy teszik meg, hogy még az orvos felkeresése előtt megállapítják a bajukat a leleteik alapján. Sőt, akár a meglévő, tapasztalt tünetekből is olyan betegséget állapítanak meg, amelybe akár „bele is élhetik magukat”. Már a kész tényekkel állnak a szakember elé és akár veszekedésbe is képesek belemenni,

Jobb esetben az interneten való kutakodás csak az orvossal történt beszélgetés és vizsgálat után következik be, de még így is esély van arra, hogy a további keresgélés is félreinformál és elkeserítő adatokkal szembesülhetnek a betegek.

Gondoltad volna, hogy a nők jobban bíznak a szakemberek véleményében, diagnózisában? A férfiak azonban a különböző internetes források mentén kívánják megkeresni az információkat egészségügyi kérdésekben.

Van esély arra, hogy csupán a világháló segítségével releváns információkat találjunk bizonyos betegségekkel kapcsolatosan, de nagyon tévútra is terelhet. Az öndiagnózis mellett mindenképp fontos, hogy orvos erősítse meg, vagy netalán épp a kételyeket oszlassa el.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)