Jump to content

Állj ellen a vásárlásra hívogató szavaknak!

2022. 11. 15. 19:00

A vásárlás majdcsak a napi rutinunk részét jelenti. Vannak azonban, akik megálljt parancsolnak és csak akkor és azt vesznek meg, amire tényleg szükségük van. Ők azok, akik tudatosabban szervezik meg ezt a tevékenységet. A Black Friday nem nekik szól.

A legtöbben szeretünk vásárolni. Ha pedig nőből vagyunk, akkor ez a szeretet többszörösen igaz lehet. Ám akkor is megveszünk ezt-azt, ha hiányzik otthonról az ebéd elkészítéséhez az alapanyag. No, meg persze van az a vásárlás, amely hobbi szintű. Vagyis olyan terméket veszünk meg, amely szükséges, és persze olyat is, amely inkább jutalomszerű. Nálunk, hölgyeknél ez utóbbi viszonylag sűrűn előfordulhat. Olykor olyan méretet ölthet, amely kórosnak is minősülhet. Vásárolni persze csak az tud, akinek van pénze is. Ám van, aki inkább nem eszik, de megvásárol olyan terméket, amely örömet okoz neki, esetleg örömében vagy bánatában jutalomként él meg.

Aki annyira szeret vásárolni, annak a Black Friday is olyan esemény, amelyet érdemes kihasználni, hiszen hatalmas kedvezményekkel juthat hozzá sok mindenhez.

Hogyan állj ellen a túlvásárlásnak?

A tudatos vásárlás nemcsak a pénztárcát kíméli, de minket is tréningez és még a környezettudatossághoz is hozzájárulhat. A vásárlás ugyanis sok esetben nem arról szól, hogy olyat vegyünk meg, ami szükséges. Sokkal inkább maga a tárgy „megkaparintása” szerez olyan örömet, amelyet újból és újból át akarunk élni. Azaz egy pótcselekvés.

Igen, kell a jutalom magunknak, ha valamit jól csináltunk, sikerélményünk van, vagy épp nehéz napunk volt, de a jutalmazásban is mutathatunk mértékletességet és önuralmat. Mondjuk azzal, hogy a hétvégére toljuk ezt az ünneplést.

Jó, ha vannak vágyaink és szükség is van motivációra, amelyek tovább hajtanak minket, de jól fontold meg, hogy mi az, amit következőleg meg fogsz vásárolni, mert vágysz rá. És amikor már arra kerül sor, hogy a bolt polcáról emeled le, forgasd meg. Gondold át, hogy tényleg szükséged van-e rá, milyen szerepet fog az életedben betölteni. Igazán hasznos darabja lesz az életednek?

Tudom, hogy nehéz, de igyekezz megmaradni a realitások talaján. Sokszor előfordul az, hogy a nagyon vágyott termék megvétele után kiderül, hogy az nem is olyan, mint ahogy álmodoztunk róla. Vagyis rögtön következik a megbánás. Ahogy akkor is ezt érezhetjük, ha azt tapasztaljuk, hogy az új darabhoz hasonló otthon már van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)