Jump to content

Télen még a hangulat is más

2022. 12. 09. 19:00

Míg vannak, aki alig várják a decembert, amely számukra a készülődést, az ünnepre hangolódást jelenti, addig mások leginkább elvonulnának egy mindentől és mindenkitől távoli helyre. Depressziós hangulat uralkodhat el.

Az én alapelvem az, hogy minden nap találni kell valamit, ami megmozgat, ami motivál. Még akkor is, ha nagyon mélyre került a hangulatunk. A téli időszakban azonban az ember érezheti úgy, hogy még az ág is húzza. Nem elég a sok és sokféle probléma a magánéletben, a munkahelyen, még szembe kell nézni azzal is, hogy jóval kevesebbet süt a nap, a nappalok rövidek. Hideg van kint, sáros, ködös, esős és még lehetne folytatni. Vagyis, ha az életünk rendben is van, attól még nyomasztóan hat ránk a szürkeség. Csak tetézi a bajt, ha még komoly problémákkal is szembe kell néznünk.

Téli depresszióként is jellemzik ezt a jelenséget, amely szerencsére a legtöbb esetben nem depresszió. Habár nem jó benne lenni egy olyan állapotban, amikor rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, de ha számot vetünk az életünkkel és nincs komolyabb okunk a panaszra, akkor ez a hangulat felülíródhat.

Az igazi depresszió ennél sokkal komolyabb probléma. Ami a télen jelentkező hangulatingadozást jelent, sokkal inkább arról van szó, hogy a lelkünk és a testünk is vágyna a napfényre, amit nem kap meg. Csak gondoljunk a nyárra, ami tele van lehetőséggel: szabadtári programok, kertiparti, bulik, utazás. Sokkal szabadabbnak érezzük magunkat, mert semmi nem gátol, hogy a szabadban legyünk.

Ugyan télen sem vagyunk korlátozva, ugyanúgy kimehetünk a természetbe, de az időjárási viszonyok ezt befolyásolják. Vagyis ki szeret szakadó esőben, hideg szélben és egyáltalán hidegben tartósan kint lenni? Azaz a lehetőség ugyan adott, nem szeretünk ezzel élni, így az a nyomosztó érzés telepszik ránk, hogy sokkal jobban korlátozva vagyunk.

Ahogy szokták mondani, ez a bekuckózás időszaka. Azaz hangolódhatunk az ünnepekre, de ilyenkor a fűtött otthonunkba húzódva töltjük azt az időt, amit nyáron kint töltenénk. Pedig a télnek is megvan a maga hangulata. A ködös napokban van valami rejtélyes, a hó meggyönyörködtet és még a felnőtteket gyermeki játékra csábítja. A most közelgő ünnepekre már lehet készülni, és az adventi időszakban nemcsak a környezetünket öltöztethetjük díszbe, hanem a hangulatunkat is ráhangolhatjuk.

Vagyis az a jó hír, hogy amit télen érzel hangulatváltozás, az nem depresszió. Tény, hogy kell a tudatosság abban, hogy dolgozzunk ezen, de nem lehetetlen. Sőt!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)