Jump to content

Te döntesz, hogy döntesz

2023. 02. 18. 19:00

Naponta hozunk döntéseket, csak némelyik olyan jelentéktelennek tűnik, hogy el sem gondolkodunk azon: döntöttünk.

Napi feladatunk a döntéshozás. Olyan, akár a vásárlás. Már korán reggel eldöntjük, hogy bármilyen nehéz, de kikelünk az ágyból. Zuhanyzás előtt vagy után igyuk meg a kávét? Mi legyen a reggeli? Mikor ébresszük a gyerekeket? Mit vegyünk fel? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket teszünk fel magunknak, és döntéshozás után cselekszünk.

Az életünk már ennél sokkal nehezebb kérdéseket és megoldandó feladatokkal áll elénk. Sokszor olyannal, amelyre egy cseppet sem vagyunk felkészülve. Van olyan, amelyet a legszívesebben elkerülnénk és ez meg is oldható, máskor a legnagyobb igyekezetünk ellenére is benne találjuk magunkat egy nem kívánatos helyzetben. Sok esetben a dilemmát az adja, hogy félünk az újtól, de a meglévő életünkön is változtatni szeretnénk.

A döntéshozatalban az a lutri, hogy nem tudhatjuk előre a végkimenetelt. Lehet, hogy jobb lesz, ha belevágunk valamibe? Lehet, hogy maradni kellett volna a megszokott életünkben, mert az unalmas, de kiszámítható?

Ha soha nem merünk felvállalni azt, amit a szívünk diktál, akkor talán még mindig barlangban élnénk és zsákmányolnánk, gyűjtögetnénk. A döntéseink visznek előre még akkor is, ha egyáltalán nem jól választottunk. Ha azt azonban akkor teljesen helytállónak éreztük, de valami gátolta a sikert, az a saját magunk felépítését segíti. Ez persze komoly tapasztalásokkal járhat, amely nem mindig jár örömmel és boldogsággal.

Sokak szajkózzák, hogy mi lett volna, ha… Nem tudhatjuk. Ezek olyan felesleges feltételezések, amely rabolják az ember idejét és gondolatait a jelentől. Az agyunkban ennek szomszédja is rendre megcsillantja magát: mi lenne ha? A múlton már nem tudunk változtatni és a jövőbe sem látunk, ezért ezekkel ne is foglalkozzunk. Amire érdemes koncentrálni az a jelen. Most mi van?

Döntéseinket a szív és az ész párharca is megnehezíti. Ha túl nagy bonyodalmat okoznak bennünk, akkor érdemes ezeket kicsit lecsillapítani azzal, hogy időt adunk magunknak (már ha erre van lehetőség). Egy éjszaka vagy egy nap is elegendő ahhoz, hogy kicsit tisztuljon bennünk a kép és felsorakoztassuk az érveket, ellenérveket, amely alapján meghozzuk a végső döntést. Ha van rá lehetőség, akkor menjünk a természetbe, keressünk egy nyugodt helyet, ahol kicsit magunkba fordulhatunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)