Jump to content

Irigynek lenni csúnya dolog

2023. 08. 20. 19:00

Nem lehetünk mindig mindenben a legjobbak, így bármennyire is igyekszünk megfelelni a kívánalmaknak, olykor felszínre törnek a negatív gondolatok és a viselkedésünk sem mindig példás.

Gyarló emberként ezzel addig nincs is gond, ha mások lelkébe nem gázolunk bele. Csakhogy olykor az események húznak magunkkal és mire átgondoljuk cselekedeteinket, a kimondottakat, már meg is sérthetünk valakit. A bocsánatkérés még mindig a legjobb megoldás erre.

Az egyik negatív emberi érzelem az irigység. Mindenki tud az lenne. Ez az érzés lehet kényelmetlen nekünk is, de megbánthatunk másokat szándékkal vagy a nélkül is.  Van, hogy nem is a személyre irigykedünk, hanem arra, hogy miért nem velünk történik mindaz.

Irigynek lenni azt jelenti, hogy olyan a negatív érzés belső feszültséget hoz létre bennünk, amelytől szeretnénk megszabadulni, így a célzott személyt is megbánthatjuk, de a környezetünk hangulatát is megmérgezhetjük.

Ez az állapot annyira rossz, hogy befolyásolhatja a továbbiakban a viselkedésünket is. Azaz annyira elharapódzhat bennünk ez a rossz érzés, hogy folyton csak a kiváltó okra tudunk gondolni és fortyognak bennünk ezáltal az indulatok és csak tovább rontunk a hangulatunkon. Ugyanakkor másokkal való kapcsolatunkra is rossz hatással lehet, hiszen irigyként nem tudunk másról beszélni csak az élet igazságtalanságáról, sajnáljuk magunkat, amiért nekünk olyan rossz stb. Azaz a másokkal való viszonyunkra baljós az irigység. Ez persze egy idő után feszültségforrás lehet. Az, hogy előfordul az irigység, emberi, természetes, hiszen vannak vágyaink, amelyeket nem mindig érünk el, ellenben másokkal. Ugyanakkor mindez elhatalmasodhat felettünk, ha a fókuszt mások életének megfigyelésére helyezzük. Kívülről úgy tűnhet, hogy mindenkinek sokkal könnyebb, sokkal jobb, bezzeg nekünk. Vagyis az irigység érzése erősödhet bennünk és akár egyre több területet is érinthet.

Az a legjobb, ha ezt a negatív érzést tudatosítani tudjuk magunkban, mert így leküzdhetjük, meg harcolhatunk a gondolatainkkal anélkül, hogy másokat megbántanánk.

Ha nem te vagy irigy, de a közeledben van egy ilyen mérgező személy, akkor őt is érdemes rávezetni arra, hogy nem jó úton halad. Hallgasd meg és mondd el leni panaszkodása után, hogy megérted az érzelmeit, azaz tanúsíts felé empátiát és megértést. Elmesélheted saját tapasztalataid alapján, hogy amit érez, az természetes, azonban csak azért, mert neki nem jött össze valami, még másokat ne bántson emiatt. Inkább arra biztasd, hogy ő hogyan tudja mindezt megközelíteni, amely az irigységet kiváltja belőle. A saját sztorikkal arra is rá lehet vezetni, hogy mások is lehetnek irigyek, azonban inkább a megoldás felé kell terelni, nem pedig belelovalni őt még mélyebb irigységbe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)