Jump to content

Nincs tökéletes szülő, de megközelíteni lehet azt

2023. 10. 29. 19:00

Nincs tökéletes gyermek és nincs tökéletes szülő sem, mert minden ember picit tökéletlen. Az így van jól, de sajnos nem minden gyermeknek jut olyan gyermekkor, amelyet megérdemelne. Egyeseket ki is emelnek a családból, mások azonban kénytelenek eltűrni a verbális vagy az akár fizikális bántalmazást is.

Az egykori bántalmazásoktól függetlenül jó szülővé válás sok tényezőtől függ. Az a gyermek, akit gyermekként szavakkal vagy tettlegesen bántalmaztak, hatalmas mínusszal indul saját életében. A legjobb, ha ő maga egészen más szeretne képviselni szülőként és megpróbál elég jó szülővé válni, vagy saját maga is válhat a családját szeretni nem jól tudó felnőtté. Bármelyik utat választja egy gyermekként bántalmazott, ezzel a lelki teherrel együtt élni nem könnyű. De nincs is magára hagyva az ember, ha felismeri problémáját.

 

Szakmai segítség

Az első és legfontosabb lépés az, hogy keressen fel egy szakembert. Egy terapeuta vagy pszichológus segíthet megérteni a gyermekkorban elszenvedett bántalmazás hatásait és segítségével a gyógyulás folyamata is elindulhat.

Önismeret

Idő kell ahhoz, hogy az egykor bántalmazott felismerje, hogy ő maga nem rossz, és a bántások nem emiatt voltak. Sokkal inkább a szülő hibájából fakadt az, amit gyermekként el kellett viselnie. Fontos az önismeret fejlesztése, hogy megértse saját érzelmeit, reakcióit és traumáit. Az önismeret által jobban megértheti, hogy miért reagál úgy bizonyos helyzetekben a gyermekére és hogyan lehet ezt megváltoztatni.

Tanulás

Aki nem akar szülei nyomdokaiba lépni, az bátran olvasson könyveket a nevelésről, kérjen szakembertől segítséget, hogy nehogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, amelyeket a szülei is.

Kommunikáció

Fontos a nyitott és egészséges kommunikáció a saját gyermekekkel. Ha más szeretne lenni, mint a bántalmazó szülei voltak, akkor hajoljon le a gyermekéhez, hallgassa meg figyelemmel és mély beszélgetéseket folytasson.

Támogatás

Alapjában véve érdemes olyan személyekkel körbe venni magunkat, akikre számíthatunk és mindez kölcsönös. Akiket gyermekként bántalmaztak, mindennél jobban vágynak a szeretetre, ezért olyanokkal vegyék magukat körbe, akik kedvesek hozzá és számíthat rájuk.

 

Gyógyulás

Évekig, évtizedekig kimondatlanul is hurcolhat valaki olyan mély lelki sebet, amelyet gyermekkorában szerzett. Az, hogy mélyen magukba temetik, még nem jelenti azt, hogy nincs. Időközönként nagyon is felszínre tör és árthat. Éppen ezért azzal szembe kell nézni és emiatt fontos szakember segítségének igénybevétele, ugyanis lehet, hogy egyedül ez nem működik. Azzal is számolni kell azonban, hogy a gyógyuláshoz hosszabb időre van szükség. Azaz szükség van arra is, hogy a traumákat átélt türelmes legyen önmagához.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)