Jump to content

A pszichológus nagy segítség, de van egy határ

2024. 03. 20. 19:00

A problémák mindenki életét színesítik vagy megkeserítik. Van, amit könnyebben megoldunk, míg másokon tipródunk és akár túl is nőhet rajtunk a baj.

Elveszettnek, magányosnak és szerencsétlennek érezhetjük magunkat, ha egy látszólag megoldhatatlannak tűnő feladattal állunk szembe. Felvetődik bennünk a „Miért pont én?” kérdés. Azon túl, hogy kellően nyalogatjuk a sebeket és magunkba fordulunk, időszerű túllépni ezen és a megoldásra koncentrálni. Ha minden próbálkozásunk és akaratunk ellenére sem sikerül és a lelki sebeink sem szűnnek, akkor ideje szakember után nézni.

Erre buzdítanak sokan. Nem szégyen szakember segítségét kérni azért, hogy megszabaduljunk a lelki nyűgöktől, amelyek nemcsak megkeseríthetik az életünket, de akár beteggé is tehetnek. Van azonban egy pont, amikor érdemes átgondolni, hogy szükség van-e még erre a szakemberre.

Bár a pszichológus felkeresése nagyon hasznos lehet sok esetben, és segíthet megoldani vagy kezelni a problémákat, de akár veszélyessé is válhat:

Az rendben van, hogy a megoldhatatlannak tűnő, évek, évtizedek óta fennálló problémával szakemberhez fordulunk, de ha minden apró problémával ugyanezt tesszük, könnyen kialakulhat egyfajta függőség. Egyszerűen elkényelmesedünk és mindenért más megoldására várunk.

Ha túlzottan gyakran keressük fel a pszichológust, az elvonhatja a figyelmet saját belső erőforrásainkról és képességeinkről, amelyek segítségével önállóan is képes lennél megoldani a problémákat.

A szakember nem ingyen dolgozik. Amíg nagy szükség van rá, aranyat érhet a segítsége, de egy ponton túl már pénzkidobás.

A szakemberhez el is kell látogatni. Ha ezt rendszeresen tesszük és akkor is, amikor már nem is indokolt, akkor elvonja a figyelmünket a családunkról, a barátainkról, egyéb teendőinkről.

Amikor már túlzásba esünk és mindig a pszichológustól reméljük mindennek a megoldását, akkor könnyen elhitetjük magunkkal, hogy egyedül nem megy. Semmi nem megy. Vagyis az önértékelésünket teljesen alábecsülhetjük.

Természetesen senkit sem akarunk lebeszélni a pszichológus felkereséséről, mert igenis nagy szükség lehet a szakszerű segítségre,  azonban fontos az egyensúly megtartása, és megfontolni, hogy mikor van szükségünk külső segítségre, és mikor tudunk magunk is megbirkózni a felmerülő problémákkal. A szakember mellett lelki és gyakorlati tanácsokat, segítségeket is nyújthatnak a családtagok, a barátok és az egyéb támogató szervezetek.  

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)