Jump to content

Miért félünk annyira a betegségektől?

2024. 05. 08. 19:00

Az emberi psziché komplex összességében reagál a külső fenyegetésekre, így a betegségekre is. A betegségekkel szembeni félelem természetes reakció, ám túlzásba is eshetünk. Van, aki lazábban kezeli ezeket a helyzeteket és vannak a hipochondria.

Teljesen magától értetődő, hogy megijedünk és félünk egy olyan helyzetben, amikor veszély fenyegeti az egészségünket vagy egy komoly betegséggel kell szembenézni. Ugyanakkor van egy másik vetület is, amikor ez a félelem extrém méreteket ölt és nemcsak akkor, amikor egy betegség ténylegesen felüti a fejét, hanem az egészséget érintő bármilyen kockázat nagyítólencsén keresztül szemlélt.

Betegségfóbia

A betegségekkel szembeni félelem kialakulásában szerepet játszhat az az ősi túlélési ösztön, amely bennünk dolgozik. A betegség mindig magában hordozza annak lehetőségét, hogy az embert legyengíti, leteríti vagy megöli. Az evolúciós fejlődés során pedig csak az erősek és az óvatosabbak, az elővigyázatosabbak maradtak életben. Ez a túlélési ösztön segítette az emberiséget a fennmaradásban, ugyanakkor emiatt óvakodunk a betegségektől.

A mai világban az információkhoz való azonnali hozzájutás sem segíti, hogy a félelem csökkenjen, ugyanakkor a különféle tartalmak azt is elősegítik, hogy a betegséget anélkül diagnosztizáljuk magunkon, mielőtt még orvos mondaná ki a problémát. A nem valós tartalmak és a negatív hírek is hatással vannak az elménkre.

Megküzdési stratégiák

Nagy kincs az egészségünk, de azzal is megbetegíthetjük magunkat, ha állandóan vizsgáljuk és diagnosztizáljuk önmagukat. A legjobb, ha hozzáértő szakemberhez fordulunk bármi probléma esetén, hogy ő mondja ki mi a baj, egyáltalán van-e. Ha csökkenteni szeretnénk magunkban a betegségekkel való félelmeket, akkor tartózkodjunk az interneten található, olykor nagyon félreinformáló tartalmaktól. Igyekezzünk csak megbízható forrásból tájékozódni.

Igyekezzünk helyén kezelni a dolgokat és az információkat. Néha a betegségeket sokkal súlyosabbnak gondoljunk, mint amilyenek valójában. És azt is vegyük számításba, hogy a túlzott aggodalom csak növelheti a gondot.

Maga a betegségektől való félelem és szorongás is meggyengítheti az egészségünket és felerősödhet bennünk a hipochondria. A stressz kezelése, a szorongás megfelelő oldása ebben sokat segíthet.

A betegség szakember általi kezelése mellett érdemes odafigyelni az elmére is és ha úgy érezzük, hogy a félelem eluralkodott felettünk, csak ront a helyzetünkön, akkor pszichológiai szakember segítségét is igénybe lehet venni.

Legbelül, ha kicsit is, de mindenki tart a betegségtől, annak következményeitől, amely természetes. Azt nem szabad megengedni magunknak, hogy ez túlzott méreteket öltsön.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)