Jump to content

Te mit élsz át szurkolás alatt?

2024. 06. 30. 19:00

Sport, tehetségkutató, bármi lehet, ami megmozgatja az idegrendszeredet és bárki kiválthat belőled szimpátiát. A szurkolás során pedig mindez felfokozottan érvényesül.

Szurkolni jó. Egy olyan esemény, amelyen több ezren vagy akár tízezren összeverődnek azért, hogy megnézzenek egy mérkőzést és kifejezzék a szimpátiájukat egy csapatért, az még azokat is magával ragadja, akik nem is annyira rajonganak az adott sportért és nem szurkolnak különösebben senkinek sem. De mit él át az, aki ízig-vérig szurkoló?

Fizikai hatások

A szurkolás több, mint passzív nézői élmény. Az érzelmi intenzitás olyan mértékű lehet, hogy a testben is változásokat idéz elő. Kutatásokkal már kimutatták, hogy a szurkolók szívritmusa és vérnyomása megemelkedik, különösen egy izgalmas vagy feszült pillanatban. Ezt az állapotot gyakran hasonlítják a fizikai edzéshez, hiszen hasonló hormonális válaszokat idéz elő, mint például a futás vagy a súlyemelés.

Amikor valaki átadja magát a szurkolásnak, akkor a felszabaduló adrenalin és endorfinok hatására gyakran eufórikus állapotba kerülnek. Ezek a hormonok nemcsak a stresszt csökkentik, hanem erősítik az immunrendszert is, így a szurkolás valóban jót tesz az egészségnek.

Lelki hatások

A szurkolás lélektanilag is mélyen hat az emberre. Először is, a közösségi élmény, amely egy-egy meccs során kialakul, erősíti az összetartozás érzését. A közös cél, az azonosulás a csapattal és a közös öröm vagy bánat megélése erősíti a szociális kötelékeket. A mai világban ennek különösen nagy jelentősége van. Ha valaki átadja magát a drukkolásnak, de úgy igazán, az segít a stressz levezetésében. Segít megküzdeni a mindennapi feszültségekkel és ez még akkor is igaz, ha a szurkolás nem hozza meg az eredményt és a csapat veszít.  

Önbecsülés és identitás

A szurkolás hatással van az önbecsülésre, mert  a csapat győzelme által a szurkolók is úgy érzik, mintha ők maguk is nyertek volna. Ez az azonosulás erősíti az egyén önbizalmát és önértékelését.

A szurkolás negatívumai

Mint mindennek, így a szurkolásnak is van negatív hatása. A túlságosan nagy beleélés, a nagy feszültség, a vereség nem jó megélése akár pszichológiai problémákhoz is vezethetnek. A fanatizmus és a sportszerűtlen viselkedés is káros lehet mind a szurkolók, mind a társadalom számára.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)