Jump to content

Beleengeded magad?

2024. 09. 15. 19:00

Semmi meglepőt nem írunk azzal, hogy az életünk stresszes. A stressz valamilyen formában, minőségben és mennyiségben mindenki életében jelen van. Az nem mindegy, hogy mennyire tudjuk feldolgozni, elengedni.

Vannak, akiknek megfelelő stratégiájuk van arra, hogyan szabaduljanak meg a stressztől. Ez az út azonban nem feltétlenül egyszerű. Több módszert ki kell próbálni ahhoz, hogy a számunkra megfelelőt megtaláljuk.

Van, aki a sportolást választja és ezáltal tesz a mentális és fizikai egészségért. Mások a légzőgyakorlatokat választják, de vannak, akik a hobbijukba mélyednek és arra az időre megfeledkeznek mindenről.

Egy biztos. A stresszel foglalkozni kell. Ha megpróbálunk arról nem tudomást venni, azzal még az okozott kár nem szűnik meg. A stresszed helyzetek ráadásul fel-fellángolnak az agyunkban. Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy már megküzdöttünk vele, ha mégsem így történt, akkor az agyunk visszatér hozzá, foglalkozni kezd vele, vagyis továbbra is bennünk marad és felbüföghet.

Az ilyen negatív történés tehát akkor is felszínre kerülhet, amikor már azt hittük, hogy régen lezajlott bennünk is, hiszen már a múltról van szó. Amennyiben nem nézünk szembe ezzel a nehézséggel, nem oldjuk meg, nem szabadulunk meg tőle, úgy akár végig kísérheti az életünket is.

Látszólagos megoldást nyújthat, ha a stresszes helyzeten megpróbálunk túllépni, nem foglalkozni vele, de az elfojtás semmiképp sem a megoldás felé terel. Sőt, ez az a helyzet, amikről fent már írtunk. Az agy visszatér hozzá időközönként. A legjobb, ha foglalkozunk a stresszhelyzettel és az érzéseinkkel. Lehet, hogy ezzel sem oldódik meg a helyzeted, de legalább a belső feszültség egy részétől megszabadulsz.

Az idegeskedés után már talán kicsit könnyebb arra koncentrálni, hogyan oldod meg az adott helyzetet. Adj magadnak egy kis időt. Szükséged van rá a tisztánlátás és gondolkodás miatt is. Hidd el, ha tisztul az agyad, sokkal jobban átlátod a következő lépéseket és ha még valami jót is tudsz a helyzethez kötni, akkor bátran visszatérhet az agyad ehhez az eseményhez, mert nem rosszként marad meg benned.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)