Jump to content

Tünetek, amelyet a stressznek „köszönhetünk”

2024. 10. 27. 19:00

A stressz életünk velejárója, ám annak mértékének szabályozásában nekünk is van beleszólásunk. Ahogy abba is, hogy hatékonyan meg tudjunk azzal küzdeni.

A stressz hosszú távon számos testi tünetet és elváltozást okozhat, mert a testünk válaszként különféle hormonokat (pl. kortizolt és adrenalint) szabadít fel. Ezek pedig befolyásolják a testünk működését és meg is mutatkozhatnak ezek.

Bőrprobléma

A stressz megboríthatja a hormonháztartást, ami fokozhatja a bőr olajtermelését és pattanások, ekcéma vagy pikkelysömör formájában mutathatja meg magát. A viszketés és egyéb irritációk is gyakoribbá válhatnak.

Emésztési zavarok

Az állandó feszültség hatására jelentkezhet gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei is rosszabbodhatnak

Szív- és érrendszeri problémák

A stressz növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot, ami hosszú távon megnöveli a szívbetegségek kockázatát. A magas vérnyomás és a szívroham esélye is fokozódhat, mivel a stressz károsítja az ereket.

Alvászavarok

Az alvásprobléma is egy jele lehet annak, hogy túl sokat idegeskedünk. Az elégtelen alvás pedig tovább súlyosbítja a stresszt, egy ördögi kört hozva létre.

Izomfeszültség és fájdalom

A stressz miatt az izmok gyakran állandóan feszesek maradnak, különösen a vállban, a nyakban és a hátban. Ez krónikus fájdalmakhoz, fejfájáshoz, valamint migrénhez vezethet.

Súlyingadozás

A stressz sok esetben gondot okozhat a táplálkozásban, így hatással lehet a súlyunkra is. Vannak, akik ilyen esetben többet esznek, míg mások elvesztik az étvágyukat. Ez súlygyarapodást vagy fogyást okozhat. A kortizol hatására a szervezet több zsírt raktároz, ami hozzájárulhat a hasi zsír lerakódásához.

Immunrendszer gyengülése

Tapasztaltad már, hogy amikor minden összejön és nehéz időszakot élsz meg, akkor még a betegségek is hamarabb leterítenek. A tartós stressz hatására a szervezet immunválasza csökken, így fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

Hormonális elváltozások

A stressz a hormonháztartásra is hatással van, különösen a nemi hormonok szintjére. Ez nők esetében menstruációs problémákat, rendszertelenséget vagy a premenstruációs szindróma (PMS) erősödését okozhatja. Férfiaknál csökkenhe a tesztoszteronszint, ami fáradékonyságot és a libidó csökkenését eredményezhet.

Légzőszervi problémák

A stressz együtt járhat a szorongással, amely nehezebb légzést és mellkasi szorítást válthat ki.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)