Jump to content

Ha a lélek beteg, a test jelzi!

2014. 05. 16. 10:25

Amikor a lélek beteg, de nem akarjuk tudomásul venni, az egészségünk is megromlik. A mentális problémák testi tünetekben jelentkeznek. Kevés olyan betegség létezik, melynek csak fizikai, vagy csak lelki tünetei vannak – ezek többnyire keverednek. A szomatizálás, pontosabban szomatoform kórkép lényege, hogy a lélek problémáinak testi megnyilvánulásai lesznek. Mindkét nemnél előfordul, de nőknél gyakoribb a jelenség, sokszor érthetetlennek tűnnek a fizikai panaszok. Az egészség roppant törékeny, ha a lélek nincs rendben.

Amikor a lélek beteg, sok esetben a páciens nem tudatosítja magában, milyen érzelmi behatás éri, és hogy ez egészségére is hatással van. Pedig ha a lélek szenved, az testi tüneteteket is produkál. A betegnél először állandó rossz hangulat, pesszimizmus figyelhető meg, semmikor nem érez örömöt, elbizonytalanodik.

Napjainkban nagyon sok ember nyomja el problémáit, és nem is sejti, hogy fizikai panaszai hátterében ezek állhatnak. Ennek fényében nem meglepő, hogy egy-egy háziorvosi praxisban a betegek közel 20 százaléka lehet szomatizáló. Magyarul a panaszaik pszichológiai zavarokkal magyarázhatók. A testi panaszok hátterében állhatnak családi, munkahelyi stresszhatások.

A szomatoform zavarok elsősorban olyan testi tüneteket okoznak, mint például zsibbadás, megmagyarázhatatlan fájdalom. Szervi elváltozást, megbetegedést az orvos nem talál a háttérben. A beteg egészségesnek tűnik - általában beutalják mindenféle kivizsgálásra: reumatológiára, belgyógyászatra, neurológiára.

A tünetek között szerepel nemcsak a zsibbadás, de végtagbénulás is, egyensúlyzavar, nyelési zavar, beszédképtelenség, érzékszervi problémák. A probléma idővel akár krónikussá is válhat. A beteg sokszor tényleg szenved, de nincs tudatában, hogy a lélek problémáját érzi a testi tüneteken át.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/napidoktor.hu