Jump to content

Újdonsült nagyszülők figyelmébe

2014. 09. 05. 20:22

Amikor a gyermeked szülővé válik, el kell fogadnod, hogy függetlenedni szeretne. Sok nagyszülőnek sajnos ez a nehezére esik.

 

Kattints  ide a Facebook oldalunkért!

Anya-nagymama

A kis jövevény érkezésekor megindul a harc azért, hogy tudják, ki ért jobban a gyerekhez. Az anyuka már a fogantatástól lelkesen készült a baba érkezésére, olvasott a legújabb tudományos felfedezésekről, gyermekgondozási, és lélektani kérdésekről. Aztán rájön, hogy a nagymama mögött már ott van egy, vagy több gyermek sikeres felnevelése, és megannyi tapasztalat. Mindebből kisebb-nagyobb konfliktus származhat. A jó megoldás az együttműködés, az egyes szempontok, módszerek összevetése, kipróbálása. Fontos, hogy a megbeszélésekből ne alakuljon ki hatalmi harc.

Apa-nagypapa

Régebben a passzívabb apaszerep volt divatban, és a távolságtartás. Ma már másképp bánnak az apák a gyermekeikkel, s az apaszerep megváltozásából eredő különbségek konfliktust okozhatnak apa, és nagyapa között. A mai apák intenzív jelenlétét a gyermeknevelésben igencsak nehezen fogadja nagyapa. Az ifjú apukák számára pedig a hiányzó apaszerep okozhat gondot.

 

Hogyan is legyen akkor?

Nem lehet egy pontos nagyszülői szerepet kialakítani, van, ahol naponta, hétvégente, vagy csak ünnepekkor találkozik unoka, és nagyszülő. Az a jó, ami mindenkinek megfelelő, elfogadható, s a gyermek kiegyensúlyozott fejlődését biztosítja.

 

 

 

 

(Forrás: BabaPatika 2013. Október / Fotó:blog.pegperegousa.com)