Jump to content

Az introvertáltak ereje 1. rész

2015. 02. 08. 11:00

Úgy gondolod, hogy kifelé fordulóbbnak kellene lenned? Hogy a befelé fordulásod nem olyan menő? Ugye azért érzed valahol mélyen, hogy az introvertáltak úgy tökéletesek, ahogy vannak?

A népesség egyharmada-fele introvertált, magyarul 2-3 emberből egy az. Sajnos az előítélet mégis sokszor győz.

Az, hogy milyen beállítottságúak vagyunk, attól függ, hogy miként reagálunk a társadalmi, környezeti hatásokra. Az introvertáltak nem szégyenlősek, hanem általában akkor vannak elemükben, akkor a legelevenebbek, amikor csendes, visszafogott környezet veszi őket körül. Tehát ahhoz, hogy egy introvertált embernek kibontakozhasson a tehetsége, az kell, hogy olyan ingerzónában legyen, ami a legjobb neki. Eleanor Roosevelt, Rosa Parks, Gandhi, ők is introvertáltak voltak.

Hoppá! Ez mind szép és jó, de iskoláink, munkahelyeink, intézményeink többsége extrovertáltaknak teremtetett, tehát ingergazdagok, és csoportorientáltak. Valóban extrovertált lenne az ideális diák, és dolgozó? Az introvertált diákok általában jobb jegyeket szereznek, mégis a csoportfoglalkozásokon van a hangsúly, ahol nem tudnak érvényesülni, és ami kényelmetlen a számukra. A munkahelyek többsége nyílt terű, zajos iroda, ahol az introvertáltak helyett (pedig nagyon kockázatkerülők, és figyelmesek), az extrovertált kollégák kerülnek vezetői székbe.

(Forrás:Susan Cain: Az introvertáltak ereje / Fotó:www.theprospect.net)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!