Jump to content

Sétálj az előítéleteid felé!

2015. 02. 12. 15:00

Előítéleteink veszélyesek. Ismerd el előítéleteidet, majd közeledj feléjük! Vannak elfogultsági történeteid? Ezek azok, amiket az emberekről találunk ki, mielőtt tudnánk, hogy valójában kik is ők valójában. Tekints egy kicsit magadba, és próbálj meg változtatni!

A cikkben a feketék iránti előítéletet vettük alapul.

Neked milyen elfogultságaid vannak? Mi a te makacsságod? Kiben bízol? Kitől félsz? Kihez érzed föltétlenül közel magad? Ki elől szaladsz el?

Hallottál már az Implicit Asszociációs Tesztről? A tudattalan elfogultságot méri. Itt Te is kitöltheted! A tesztet elvégző emberek 70%-a a fehéreket kedveli. A feketék 50%-a pedig a fehéreket kedveli. Az agyunk automatikusan asszociál. Mit lehet hát tenni? Tetessük azt, hogy kevésbé érdekel bennünket, hogy kinek milyen a bőrszíne? Ne! Nem azzal van a gond, hogy látjuk a színt, hanem azzal, amit teszünk olyankor. A színvakság nem megoldás. Ha tudomásul veszed, hogy mit látsz, az segít eloszlatni az agyunkban automatikusan kialakuló asszociációt.

  • Lépj ki a tagadásból, és keress cáfoló adatokat, ami bebizonyítja, hogy tulajdonképpen a régi sztereotípiáid hamisak. Például egy fehér ember is lehet rossz, és egy fekete jó.
  • Inkább közelíts, minthogy eltávolodj az előítéleteidtől. Sétálj a kellemetlenségek felé. Bővítsd a szociális és szakmai köreidet. Ki van a te körödben? Ki hiányzik? Ez nem egy nehéz dolog, de szintén egyike azoknak, amelyekre tudatosan oda kell figyelnünk.
  • Végül, de nem utolsósorban, add tovább a gyermekeidnek a jó példát!

(Forrás: Vernā Myers:Hogyan győzzük le az előítéleteinket?/ Fotó:httpwww.photoguides.netd,disjointedthinking.jeffhughes.ca)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!