Jump to content

Egy kis rémálom-tan

2015. 03. 10. 18:00

Rosszat álmodni senki sem szeret, hiszen a nyugodt éjszaka így biztos nem jön össze. Tudtad, hogy a rémálmok nem a fizikai problémák előhírnökei? Néha ugyan jelez mentális egészségügyi gubancokat, de nem ez a szabály.

Ha egy érzékeny lelkületű egyén horrorfilmnézéssel tölti az estéjét, az álma nem feltétlenül lesz utána rózsaszínű.

A stresszálom azonban nem rémálom! Sokan összekeverik őket. A stresszálom valós, stresszes szituációkat jelenít meg. Ha például álmodban a fogaid kihullanak, az tipikus stresszálom.

A rémálom viszont nem pelyhescukor. Ugyan köthető valamihez, de van benne képzeletbeli dolog, elem is. Nagyon gyakori álomfajta ijedősebb gyermekeknél, de bizony a katonáknál is. Az elszenvedett erőszak, szorongás, depresszió, poszttraumás stressz, vagy életveszélyes helyzet mind-mind rémálmokhoz vezethet. Poszttraumatikus stressz szindróma esetén az álmokban majdnem mindig van olyasvalami, ami a traumát okozó élményre hasonlít.

Ha a rémálmok újra-és újra kísértik az alvót, az annak a jele, hogy az agy így próbál megküzdeni a traumákkal, így próbálja feldolgozni a stresszt.

Ha nincs semmi különösebb magyarázatod a rémálomra, gondold át, nem-e ettél alvás előtt fűszeres ételeket, nem-e szenvedsz alváshiányban, vagy nincs-e alvási apnoea nevezetű betegséged.

(orrás: shine.yahoo.com, Fotó:mackenzieames.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!