Jump to content

Hallottál már a lósóskáról?

2018. 04. 10. 12:54

Ez az elsőre viccesen hangzó növény, valójában a sóskával áll rokonságban, ráadásul kiváló sebgyógyító és jól regenerálja a májat.

 

A lósóska népies nevein órom, bábilló, vagy bábikó, az egyik legigénytelenebb, vadon is bőven termő gyógynövény: szinte a világ minden tájékán évezredek óta fellelhető valamelyik fajtája.

Az indiánok előszeretettel használták sebgyógyításra: az összezúzott leveleket sebekre,  fekélyekre, gyulladt bőrre tették.  A növény gyökerét pedig emésztési panaszok kezelésére használták,  ugyanis hashajtóként is kitűnő. Jóval később derült csak ki, hogy segíti a szervezet méregtelenítését, a benne található glikozid az epetermeléstt serkenti, aminek köszönhetően pedig javulnak a májfunkciók.

A lósóskában B-vitamin is található, és tudományosan is bizonyított, hogy ez a gyógynövény antibakteriális hatással is bír.
Általában tea készül belőle, de sokan használják különböző salátákhoz is.

Fontos, hogy mielőtt bármiféle növényt felhasználnánk, kérdezzük meg a hozzáértőt, hogy valójában az-e aminek gondoljuk! Ugyanis bizonyos növények komoly mérgezést is okozhatnak!

 
(Forrás: lelkielet.co.hu, hirado.hu l kép: pixabay.com, wikimedia.org)