Jump to content

Hogyan őrizhetjük meg egészségünket, és fiatalságunkat? II.

2018. 04. 10. 13:58

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Mivel nagy többségüket a szervezet nem képes magától előállítani, ezért megfelelő táplálkozással és egészséges életmóddal kell gondoskodni a pótlásukról.

C-vitamin

Az egyik legismertebb vitamin, mely természeteses úton, főként a gyümölcsökben és zöldségekben, narancs, citrom, déligyümölcsök, paradicsom, bodza, málna, sárgarépa, hagyma, brokkoli, zöldborsó, karalábé, burgonya, alma, paprika, csipkebogyóban található. Egyes halak is tartalmazzák. C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásakor, figyelni kell arra, hogy fényre, hőre, valamint levegő hatására hatóanyag tartalma bomlásnak indul. Célszerű nyers, illetve -rövid ideig- párolt formában fogyasztani ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket. A C-vitamin nélkülözhetetlen, a bőr rugalmasságát, feszességét, egészségét adó kollagén előállításához. Hiányában ugyanis bőrproblémák, elszíneződés és ráncosodás következik be. Számos kozmetikai termék tartalmaz nagy mértékben C-vitamint, ezzel elősegítve a bőr fiatalságának megőrzését. Házi készítésű mézes, citromos pakolással megtisztíthatjuk bőrünket, valamint a feszességét is visszanyerhetjük. Mivel a citrom igen intenzív gyümölcssav tartalmú, így ügyeljünk rá, hogy ne hagyjuk túl sokáig bőrünkön, nehogy bőrirritációt okozzon, az arra érzékenyeknél.

A-vitamin

Megtalálható a tejtermékeben, tojásban, májban, sárgarépában és a tökfélékben. Segíti a bőr rugalmasságának megőrzését, megvéd a pattanások, bőrgyulladások kialakaulásától. Rugalmassá, feszessé teszi a bőrt, erősíti a hajhagymákat, megóvja fejbőrünket a gyulladástól, megelőzi a hajhullást, erősíti a körmöket, fényessé, élettel telivé varázsolja az arcunkat. Kiváló hajerősítő és fényesítő pakolást készíthetünk, ha egy sárgarépát egy kanál kókuszolajjal leturmixolunk, majd a krémes pürét negyed órán át hagyjuk állni hajunkon, majd bő, samponos vízzel alaposan öblítsük ki.

E-vitamin

Megtalálható a növényi olajokban (kukorica, olíva, napraforgó, búzacsíra) Antioxidáns hatással rendelkezik, segít megőrizni a bőr fiatalságát, és lassítja az öregedési folyamatokat. E-vitamin segít megóvni bőröd a pattanások és mitesszerek kialakulásától, hidratáló, sejtregeneráló hatású.

D-vitamin

Tejtermékek, halolaj, máj és a tojás is tartalmaz kis mértékben D-vitamint. Szükséges a bőr megújulásához, ugyanis elősegíti az elhajt hámsejtek cserélődését, regenerálódását. Napsugárzás hatására, a bőr alatt raktározott vitaminok aktivizálódnak. Hideg időben mesterségesen (vitamin tabletta) érdemes gondoskodni a pótlásáról.

H-vitamin

Májban, karfiolban, brokkoliban, diófélékben mind megtalálható. Segít megőrzini hajad és körmöd egészségét. A H-vitamin serkenti a haj-és köröm növekedést, megakadályozza a töredezést, fényessé, csillogóvá varázsolja hajad és körmeid egyaránt.

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)