Jump to content

Miért öregednek gyorsabban a férfiak?

2018. 04. 10. 14:44

Az évek előrehaladtával megfigyelhető, hogy a férfiak hamarabb kezdenek el öregedni, mint a nők. Mentális, és fizikális állapotukban korábban következnek be egyes hanyatlási fázisok, mint a velük egyidős nők esetében. Mi lehet ennek az oka?

Az amerikai Duke Egyetem kutatása szerint, az előző nemzedék tagjai jóval tovább élnek, mint bárki a megelőző korokból. A kutatók emberszabású majmokon végeztek kisérletet, azonban esetükben az élettartam növekedésére nem találtak példát. A szakértők az élettartam növekedését az egészségügyi szolgáltatások fejlődésével, a csecsemőhalálozások csökkenésével és az időskori problémák, betegségek visszaszorításával, megfelelő kezelésével magyarázzák. A vizsgálatok szerint, a nők továbbra is az élen járnak, nem csak a magasabb élettartam, de az egészségük, testi és szellemi állapotuk egészségének vizsgálatában is. A férfiak továbbra is elmaradnak a nőktől, ennek a jelenségnek a biológusok szerint, mély evolúciós gyökerei vannak.

A nemzetközi kutatócsoport amerikai, német, dán, kenyai és kanadai tagjai több mint egymillió ember születési és halálozási adatait gyűjtötte össze a 18. századtól napjainkig. Az alanyok között megtalálhatóak fejlett országok polgárai, iparosodás előtti idők szülöttei, és modern vadászó-gyűjtögetők egyaránt. Utóbbi azért kellett a kutatáshoz, hogy képet kapjunk arról, milyen volt az élet a modern orvostudomány, a gyógyszeripar és a bevásárlóközpontok kialakulása előtt.

A kutatók, a méréseket összevetették hat majomfaj élettartam adataival. Majmok közül Verreaux-szifakákat, gyapjasszőrű pókmajomokat, csuklyásmajmokat, páviánokat, csimpánzokat és gorillákat is vizsgáltak. Az eredmények is azt igazolják, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt az emberek élettartama. Svédország kiemelkedő példa a vizsgálati eredményekre, ugyanis az elmúlt kétszáz évben 30 évről 80-ra nőtt a várható élettartam.Ez azt jelenti, hogy egy mai, modern világba született svéd, több, mint kétszer annyi ideig él majd, mint egy 19. század elején született. A kutatási adatok szerint, a legtovább élő nemzetek tagjai 40-50 évvel élnek majd tovább mint, a a máig primitívebb körülmények között élő tanzániai és paraguayi törzsek. A modern vadászó-gyűjtögető közösségek alig 10-20 évvel élik túl az olyan vad főemlősöket, mint a pókmajmok vagy a csimpánzok.

A férfiak azonban továbbra is le vannak maradva a nőkhöz képest. Svédországban hiába bár az élettartam jelentős mértékben emelkedett, a férfiak továbbra is 4-5 évvel rövidebb életre számíthatnak, mint a nők. A hímek és a nőstények várható élettartama között a majmoknál is különbség van. A nőstények tovább élnek, mint a hímek. A szakértők a genetikával magyarázzák ezt a jelenséget, ugyanis a nőknek két darab a férfiaknak csak egy X kromoszómájuk van, ezért nehezebb a génhibákat kiküszöbölni.

Tehát a férfiak előbb épülnek le szellemileg, valamint a betegségekre is fogékonyabbak, mint a nők.Evolúciós szempontok szerint a férfiak rövidebb élettartama, a történelem során kialakult harciasságukkal, nagyobb kockázatvállalásukkal, önfeláldozásukkal magyarázható.

(Forrás: lelkielet.co.hu, hirado.hu l kép: pixabay.com)