Jump to content

Fogyasztanál zellert egészséged és hangulatod érdekében?

2018. 05. 12. 19:00

Sokan úgy szeretnének fogyni, hogy azért meg se kelljen mozdulni, ne kelljen megvonni maguktól finom falatokat. Nem csoda, ha így nem tűnnek el a kilók, hanem gyarapodnak. Befektetett munka nélkül márpedig nincs eredmény.

A fogyás legrosszabb módja, ha azt úgy akarjuk megvalósítani, hogy nem eszünk, nem iszunk. Ezzel inkább csak ártunk a szervezetünknek. Ám ha a sejtjeinkben a víz nem hasznosul, csak pang, attól viszont tényleg érdemes megszabadulni. Van egy növény, amely vízhajtó határú és emellett még a fogyást is beindítja.
Ha az mondjuk, hogy zeller, akkor a legtöbben a gumóra gondolunk, pedig a zellerszárat is jó lenne ismerni, mert annak fogyasztásával csak jót tehetünk testünknek.
A zellerszár, vagy, ahogy még nevezni szokták, szárzeller íze nem olyan erős, színe sem olyan élénk. A zellerszár rostokban és vízben is nagyon gazdag, ezzel ellentétben nagyon kalóriaszegény növény. Sok szerves nátriumot tartalmaz, megtalálható benne még a kalcium, kálium, magnézium, vas, de a vitaminok közül van benne A-B- és C is.
Szupermarketek zöldséges polcain egész évben megtalálható, te mégis mindig elmentél a zellerszár mellett? Pedig, ha tudtad volna, hogy fogyasztásával még a kedélyállapotodat is javíthatod. Ezenkívül fiatalít és fájdalomcsillapító hatása is van. Akik a fogyókúrákban jártasak, talán már hallották és fogyasztották is a méregtelenítő és tisztító hatású zellerszárat, emellett pedig segít felvenni a harcot a narancsbőrrel is. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, rosttartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Vízhajtó hatása a veseműködést serkenti. 

Fogyaszd bárhogy
Akár nyersen is megkóstolhatod, de bármelyik salátához felhasználhatod a nyers, apróra vágott zellerszárat. Mártogatós zöldségként ugyanúgy megállja a helyét, de készíthetsz belőle levest, turmixot, sütheted, párolhatod és főzheted is.
A zellerszár külső, fásabb részét zöldséghámozóval lehet a leghatékonyabban eltávolítani, a belső, zsengébb nyelekkel még ennyi dolgunk sincs, már fogyasztható is.
Ha frissítő, méregtelenítő, fogyást, alakformálást segítő turmixra vágysz, ami nemcsak hatékony, de elfogyasztása sem okoz traumát, akkor próbáld ki a zöld turmixot. Az egyik alapanyaga természetesen maga a zellerszár, rakhatsz hozzá kígyóuborkát, spenótot, petrezselymet, avokádót is. Ha egyiket-másikat kihagyod, nem tragédia. A zöldségeket hámozd meg, szeld apróbb kockára, majd turmixold fel. Adj hozzá vizet és egy egész citrom levét. Nyári hőségben még hűsítő italként is kiváló, jégkockával és mentalevéllel pedig dizájnos finomság.
A zellerszár íze nem olyan intenzív, hogy önmagában ne lenne fogyasztható, így ha a feldarabolt zellerhez petrezselymet adagolsz, vízzel és citrommal felhígítod, turmixolod, ugyancsak fogyásodhoz járulhatsz hozzá. 

Annyira sokrétű zöldségről van szó, és annyiféle ételt készíthetünk a zellerszár felhasználásával, hogy étek lenne kihagyni, ha még fogyni is szeretnénk. Vedd be étrendedbe. Ha jobban érzed magad a testedben, jobb a lelkednek is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | draxe.com, organicfacts.net, thecountrycook.net/képek)