Jump to content

Az írás varázsa, a varázslatos írás

2018. 09. 06. 17:00

Voltak idők - az okostelefonok masszírozása előtt- , amikor más lehetőség híján kézzel írtak az emberek. Ez az időszak jó néhány évezrede fennállt már, mire megjelent az új technika és annak minden előnye, hátránya.

Az újkori technika mindenkori előnye a gyorsaság és a munkafolyamatok megkönnyítése. Csak még inkább lehetővé tette a rohanást, a gyorsulást. Még aki nem tud vakon, tíz ujjal gépelni, lehet hamarabb pötyög a telefonon, számítógépen, tableten, minthogy elővegyen egy lapot, egy tollas és kézzel írjon.

Pedig a kézzel írás volt nagyon sokáig az egyik lehetőség arra, hogy az ember nyomot hagyjon maga után. Az internet előtti korszakban teljesen általános volt, hogy kézzel írtak az emberek. Ám az írás tudománya sokáig kiváltság volt, és csak a szerzetesek, néhány nagy tudású emberen kívül más nem tudott se írni, se olvasni. A kötelező iskoláztatásnak hála ma már mindenki tud írni, de egyre inkább áttérünk a géppel való írásra.

Emlékszel még arra az időre, amikor még az internet előtti időszakban képeslapokat gyűjtöttek (talán te magad is)? Nemcsak gyűjteni lehetett, de aki távoli helyen járt, szerettei részére biztosan küldött egy képeslapot, amelyen megcsodálható volt maga a hely, és néhány sorban tudatni lehetett hol járt, mit csinált. Nemcsak a képeslapok küldése volt divat, de a levelezés is. Mára ez az emailben, online üzenetekben, smsekben fejeződik ki. Sokan azonban annyira elkényelmesedtek, hogy a kézírást csak akkor használják, ha nincs más.

Az írás kiment a divatból, pedig a kézírás többet adhat, mint saját kéznyomunkat. Mennyivel egyedibb egy olyan ajándék átadása, amelyhez az üdvözlőkártya nem nyomtatott, hanem kézzel írott. A kézzel való írás megdolgoztatja a kezünket és az agyunkat is. Ezenfelül egy kézzel írt köszönőlevéllel nagyobb boldogságot lehet okozni, mint más módon.

A kézzel történő írás során többféle képesség és készség együttesen járul ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni gondolatainkat, és annak nyomát hagyjuk a lapon, de a géppel való írásnál nem érvényesül ez az összetettség. Aki sokat ír gépen, és a kézírást hanyagolja, saját magán is tapasztalhatta azt, hogy szinte elveszett az írott betűk világában. Mint a dadogó, amikor nem tudja kimondani a szót, a gépírás után szinte akadozik a betűk kézzel történő írása.

A folyóírás során a szemek és a kéz szorosan együtt dolgozik, és ez az agyban is megmutatkozik. Íráskor a kéz finommotoros mozgása javul. Az írás egy kognitív kihívás, hiszen egyszerre több agyterület dolgozik azon, hogy a betűk egymásutánisága értelmes legyen, és még a külalakra is figyelünk. Egyszerre ügyelünk a helyesírásra, a tartalomra, a szépségre  is. Mindemellett a kézírás fejleszti a memóriát, a kreativitást, a kommunikációt, a kifejezőkészséget. Írás során olyan állapotba is kerülhetünk, mint olvasáskor. Egy kicsit más világ az, amit átélhetünk.

A kézírás az egyik egyediségünk. Habár mindenki tud írni, de a betűvetés milyensége teljesen egyedi.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)