Jump to content

Végy mély lélegzetet és...

2018. 09. 19. 19:00

A düh olykor elemi erővel tör ki belőlünk szavak vagy tettek formájában is. Van, hogy el tudjuk nyomni magunkban, mert nem lenne illendő az adott közegben füstölgő aggyal kicsörtetni, máskor azonban kitör belőlünk.

Olykor magunkban kell tartani a dühünket legalább addig, amíg kulturáltan meg nem tudunk szabadulni a belső feszültségtől, azonban mindig vannak a környezetünkben olyanok, akik se indulataikat se a szájukat fékezni, ezért tárgyak repülhetnek alacsonyan, szitokszavak hagyhatják el a szájukat. Az biztos, hogy így a feszültségtől meg lehet szabadulni, azonban érdemben semmi sem változik. Csakhogy akkor sem, ha az ember mindig "lenyeli a békát", vagyis látszólagos nyugalommal kezeli a dühöt. Éreztük már úgy, hogy legszívesebben üvöltenénk, annyira dühösek voltunk valakire, vagy valamire, azonban nem tehettük meg. A frusztráló érzéstől igyekszik megszabadulni az ember, és meg is kell, mert a visszatartása legalább olyan rossz. Mégsem csapkodhatunk, dobálhatunk, szitkozódhatunk bárhol. Talán azt is megfogadtuk már egy-egy ilyen dühkitörés után, hogy máskor, hasonló kellemetlen érzés során nem vágunk a földhöz semmit, pláne nem meggondolatlanul, mert akár értékes tárgyak is bánhatják. A düh bárhol ránk törhet, de ha azt szeretnénk kontroll alatt tartani, akkor első körben eleve oda kell figyelni a viselkedésünkre. Azt természetesen érezzük, hogy ami velünk történik az jó vagy rossz, és annak megfelelően reagálunk, ám ha az éppen aktuális állapot a düh, akkor még időben nyakon lehet csípni. Indulattól fortyogva ugyanis olyan mondhatunk és tehetünk, amelyet néhány perc múlva, már kissé csitult pillanatunkban meg is bánhatunk. Ha a düh elemi erővel kezd belőlünk feltörni, akkor vegyünk néhány lélegzetet és a figyelmünket tereljük a levegővételre, valamint a kifújásra. Az agyunk kap néhány másodperc nyugalmat, és addig sem a fortyogáson töprengünk.

Elhamarkodott cselekedetekkel nagyon sokat árthatunk saját magunknak is. A mély levegővétel után, fújjuk azt ki, és mielőtt bármit is szólnánk, inkább vizsgáljuk meg a problémát. Ez időhúzásnak és a higgadást elősegítő mozzanatnak is jó, de fontos, hogy a másik szemszögéből nézzünk rá a problémára. Talán így már értelmet nyer az, hogy miből fakad a nézeteltérés. Még mielőtt a másik tornáknak esnénk, kiderülhet, hogy neki legalább akkora igaza van, mint nekünk, így talán a megoldás is közelíthet egymás felé.

Azt is figyeljük meg, hogy ki és mivel dühített fel. Aki felmérgelt minket, könnyen lehet, hogy hasonlóan frusztrált érzelmet élt meg, és rajtunk kívánja a feszültséget levezetni. Ez persze nem helyes, de megesik. Amennyiben felismerjük, hogy tényleg erről van szó, és lényegében a semmiért dühítettek fel, akkor az okot ismerve is hamarabb tudjuk elengedni a kialakult feszültséget és elnőzőbben tudunk bánni azzal, aki felmérgelt.

Az élet tele van nehézségekkel, és az igazságtalanságot is tapasztalhatjuk. Ha afelett nincs hatalmunk, nem tudunk semmin változtatni, akkor a dühöngés helyett koncentráljunk arra, hogy mi lenne a következő lépés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)