Jump to content

Szimbólumok, jelképek a közvetlen környezetünkben. Micsoda hatás!

2018. 09. 27. 17:00

Az életünk nagyja megszokott keretek között zajlik. Lehetnek benne újítások, de az új helyzetekben is azt keressük, ami fix és stabil, mert ahhoz tudunk igazodni, abba tudunk kapaszkodni.

Jelképek között élünk úgy, hogy ugyan tudomásul vesszük jelenlétüket, de nem sokat gondolkodunk azokon. Jelen vannak hétköznapjainkban, ünnepeinkben. Természetesen felfogjuk, érzékeljük és értelmezzük is ezeket a jeleket, azonban ezt már olyan automatikusan tesszük, hogy mélyebben nem is gondolunk bele. Pedig a körülöttünk lévő, egyszer már megalkotott szimbólumoknak éppen az a lényege, hogy mélyebb emberi gondolkodást fejezzen ki.

A körülöttünk lévő jelek, szimbólumok hatnánk ránk. A legegyszerűbb jelnek is van valamilyen jelentése, vegyük példaképp azokat a betűket, amelyeket a papírra vetünk. A betűk önmagában is fontosak, de együtt alkotnak igazán fontos gondolatokat. A betűk leírásával vagy kimondásával kommunikálunk.

Az írás előtti világban az ember fokozottabban része volt a természetnek, és szimbólumok alkotásában fejezte ki azt, amit maga körül látott és érzékelt. A mértani alakzatok és színek használata egyre használtabb lett, ki tudta fejezni az érzelmeket, a hangulatot. A szabálytalan formák nyugtalanságot, a szimmetrikus, szabályos alakzatok a nyugalmat tükrözték és a színekkel is érzékeltethető ez.

Bármilyen modern világban élünk, az ember érzi, ha nincs harmóniában önmagával vagy a környezetével. Ilyen esetben olyan megoldást igyekszik keresni, amely által újból egyensúlyba kerülhet. A színek, a formák, a tárgyak nagy hatással vannak ránk.

A tárgyakat besorolhatjuk az egészségre káros és az egészségre nézve jótékony hatásúakra, és ha be is soroljuk azokat valahová, a státusuk változhat. Mégis a körülöttük lévő tárgyak minősége, milyensége, azok elrendezése ha a lelkivilágunkra, lelki egészségünkre. Vagyis ha körülöttünk rendezetten vannak a tárgyak, akkor nagyobb hatékonysággal tud a pozitív energia áramolni. Habár a zsenik átlátják a káoszt, de a káosz csak addig működőképes, ameddig tudja az ember, hogy mit hol keressen. Ha csak ideiglenesen uralkodik el a rendetlenség, mert épp nagy pakolásban, készülésben vagyunk, de a dolog végeztével minden visszakerül a helyére, akkor a pozitív energiának teret engedünk. A tartós káosz azonban belső feszültséget, diszharmóniát eredményezhet.

A feng shui abban segíthet, hogy milyen tárgyakat helyezzünk el otthonunkban és a munkahelyünkön azért, hogy nyugodtabbak, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és sikeresebbek lehessünk. Az energia jelen van, már csak hagyni kellene azt, hogy eredményesen működhessen. A feng shui által és amúgy is kedvelt szimbólum az elefánt. Méghozzá az ormányát felfelé kanyarító elefánt, amely az erő jelképe. Mind a fizikai, mind pedig a mentális erő megtestesítője. Az ajtó felé néző ormányos segít az egészség megőrzésében. Jó hatással lehetnek ránk a gyertyák, amelyeket előszeretettel kezdünk használni a hűvösebb idő beálltával. A zöld gyertya még gyógyító energiát is felszabadít.

Még az irodai asztalunkon is teret lehet engedni az energiáknak. Első lépésben szelektálni érdemes a már nem működő, hasznavehetetlen tárgyakat. Nem működő toll, kifogyott tintapatron, ezek mind olyanok, amelyek gátolják a sikerünket. Ha az asztalon is rend uralkodik, a családunkról kedves képet helyezünk ki az asztalon, a munkát, tanulást könnyítheti meg. Még a jövőbeli álmok (mondjuk utazás) is könnyebben válnak valósággá úgy, ha annak megtestesítője (utazás esetén útikönyv, térkép) is helyet kap az asztalon.

Nem is gondolnánk, hogy a tárgyak milyen szimbolikus jelentéssel bírnak, pedig elég csak ránézni egy perselyre, és tudjuk, hogy az mire való, és talán az első gondolat, amely eszünkbe jut, ha ránézünk, a gyűjtés, álmaink megvalósítása.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)