Jump to content

A depresszió nem egy, hanem többféle lehet

2018. 11. 23. 19:00

Az életünk hullámzó. Tapasztalhatunk benne jobb és rosszabb periódusokat, amelyek megadják az élet savát és borsát, valamint dinamikáját is. Ám ha komoly dolgokat kell átélnünk, ránk törhet a depresszió, amely már népbetegség.

Ha kimondjuk azt a szót, hogy depresszió, akkor mindenki arra gondol, hogy az ebben szenvedő személy hangulata rossz, apátiában szenved, nem leli semmiben a szépséget, gyógyszereket kell szednie. Csakhogy a depresszió nem egyfajta állapotot jelent, mert annak eleve több változata létezik.

Te is érezhetted már magadon, hogy az időjárás változásával a hangulatod is változott. Míg a nyarat imádtad és élted minden pillanatát, a nagy meleget is jobban viselted, addig a köd, eső, hideg és az egyre kevesebb napfény olyan hangulatba taszított, amelyet egyáltalán nem élveztél. Talán épp éled ezt az időszakot, hiszen nemrégiben az ősz ellenére is olyan jó időnk volt, hogy kint lehettünk a természetben. Most azonban eső, sár, hideg köszöntött ránk, és a sötét a maradék kedvünket is elveszi. Ebben a hideg és borongós időben is meg kell találni a szépséget és a boldogságot, de akit teljességgel lelomboz az időjárás, az úgynevezett szezonális depresszióban szenved. Eleve a depresszió inkább a nőkre jellemző, így a rossz idő által kiváltott depresszió is gyakoribb a nők között.

A várandósság teljes átalakulással jár, és bizony nemcsak testi értelemben, hanem máshogy is. Mindenki azt várná a babáját megszült nőtől, hogy fürdőzzön a boldogságban, hiszen egészséges babának adott életet, ám sok frissen anyává vált nő szenved terhesség utáni depresszióban. Örülni kellene, hiszen az élet egyik nagy csodáját élheti meg, mégis a boldogság helyett a szomorúság uralkodik el az anyukában. Ha szerencsés a kismama, akkor ez az állapot hamar lecseng és ténylegesen tudja élvezni a babázás időszakát.

A depresszió egy másik fajtája, amikor nem mindig érzi magát nagyon boldogtalannak az ember, de erőfeszítésébe kerül az, hogy meglássa maga körül a jó dolgokat. Nincs mindig teljesen maga alatt, sőt, akár még jókedvűséget is tud produkálni, azonban hamar átbillenhet ez a jókedv a rosszba. Akik a krónikus depresszióban szenvednek, nem is gondolják magukat depressziósnak, hiszen a mélabú nem állandó fekete felhőként lebeg felettük. A jó hangulat is rövid ideig tartó, múlékony állapot. Egyszóval nincsenek túlságosan rosszul, és nem is annyira boldogtalanok, de nem is érzik magukat jól és boldognak.

Ma már sokat lehet hallani a bipoláris zavarról, amely ugyancsak a depresszió egyik válfaja. Erre a hirtelen hangulatváltozás a legjellemzőbb. Az ilyen személyek egyszer a mindenre és nagyon érzékeny, ingerült oldalukat mutatják, majd következőleg ennek merő ellentétjét, a hanyag laza figurát. Vagy az egyik, vagy a másik állapot van érvényben, és a kettő között nincs átmenet. Ezek a hangulatállapotok váltják egymást, és így nehéz az élet, valamint egy ilyen személy az együttélést is megnehezíti.

A nőket talán könnyebb megsérteni, így az atipikus depresszió is főleg a nők között uralkodik. Ez az a fajta viselkedés, hogy ha valakit kritika ér, azonnal megsértődik, és egész napja felett a rossz hangulat uralkodik. Ugyanígy érvényesülhet egy dicséret is, csakhogy a jókedv nem tartós, hanem gyorsan visszaeshet a szomorúság állapotába. A rossz hangulathoz pedig társulhat az alvásigény megnövekedése és a fokozott étvágy is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)