Jump to content

Bizalom másokban - hosszabb életet eredményezhet

2018. 12. 12. 19:00

A stressz minden ember életébe beférkőzik. Habár a gyermekkornak boldognak és feszültségektől mentesnek vélik, a valóság azonban az, hogy már a gyerekek életében is ugyanúgy jelen van a stressz.  

A stresszt nehéz kikerülni az életünkben, hiszen bármerre járunk, kötelezettségekkel találjuk szembe magunkat, amelyek mind nyomással vannak ránk. Már a gyerekek is ezzel szembesülnek. Mivel elkerülni nem igazán lehet ezt, inkább azt kell megtanulnunk, hogy tudjuk a leghatékonyabban alkalmazkodni, feldolgozni és elengedni.

Az is ismert, hogy a tartós stressz rossz hatással van az ember lelkére és fizikumára is. Sokan hirdetik azt, hogy a szeretet és megbocsátás sok mindenre gyógyír lehet. Annyi bizonyos, hogy a gyűlölködés csak szítja a feszültséget és ebből kiindulva a szeretet lehet a megoldás, ám egy kutatás szerint a bizalomnak is nagy ereje van.

Hinni sok mindenben hihetünk. Lehet az egy isten, egy vallás, önmagunkban is hihetünk, de az embertársainkba vetett bizodalom is szükséges.

Bízni? A mai világban? Akár idegenben is? Na, itt kezdődik a probléma.

Nemcsak a párkapcsolatok megrontója lehet a bizalmatlanság, hanem ez lényegében minden kapcsolatunkban romboló hatású. Sőt mi több az egész életünket megrövidítheti. Legalábbis kutatások ezt mutatták ki.

Természetesen nagyon fontos, hogy legyen önbizalmunk, legyünk tisztában erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, mert ezek figyelembe vételével könnyebben találhatjuk meg számításainkat a világban. Az sem árt, ha önmagunkon kívül másokban is megbízunk, ugyanis aki nem így tesz, az a saját életét rövidíti meg. Egy csapat (és ez a társadalmakra is igaz), akkor lehet eredményes, sikeres, ha jól dolgoznak együtt, ami pedig csak a bizalom kiépítésével együtt lehetséges.

A nagyobb bizalom azt is jelenti, hogy nyitottabbá válunk mások felé. Minél jobbak a kapcsolati rendszereink, minél inkább megbízunk másokban, annál ügyesebben tudunk lavírozni az élet minden területén, mert segítséget tudunk kérni attól, akitől szükséges, mint ahogy ránk is lehet számítani. Ha nagyobb bizalommal vagyunk embertársaink felé, akkor elfogadjuk az egyéni különbségeket, toleráljuk azt, így a súrlódás, a lelki feszültség is kisebb. Ha pedig kisebb a stressz és nagyobb az emberekbe vetett hitünk és bizalmunk, az növelheti az életünk hosszát is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)