Jump to content

Boldogulj! Növeld a boldogsághormonok szintjét!

2020. 03. 06. 19:00

Életünkben az egyensúly megteremtésére törekszünk, de a törekvésünk nem mindig sikerül maradéktalanul, vagy csak nehezebben, mint gondolnánk. A boldogság a megcélzott.

A napjaink nem egyformák. Vannak köztük jobbak és rosszabbak, és átcsaphat egy jól induló nap is tragikussá, valamint fordítva is megtörténhet. Amikor nehézségek, megoldandó feladatok színesítik életünket, vágyunk arra, hogy minden egyensúlyban legyen a környezetünkben. Vagyis boldogságot éljünk, de ha tényleg boldogan élünk, szinte már várjuk azt, hogy mikor vesz fordulatot az egész, mikor történik valami váratlan, ami belepiszkít a harmóniába.

Amikor a hangulatunk és kedvünk is padlót fogott, alapvető, hogy a boldogság visszanyerése a cél. A hangulatunkat nemcsak a környezeti tényezők befolyásolják, hanem a hormonok is, amelyeket a szervezetünk állít elő. A boldogságért felelős hormonok közé tartozik főleg az oxitocin és a szerotonin is. Nemcsak az ötös lottó főnyereménye okozhat boldogságot, hanem a hormonok, amelyek szabályozzák közérzetünket, jólétünket. A jó közérzethez segíthet hozzá továbbá az endorfin, a dopamin, a fenetil-amin is. Elég egy napsütésben történő séta, és máris kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, megemelkedik egyes hormonok szintje, máskor pedig minden ok nélkül fáradtabbnak, nyűgösebbnek érezzük magunkat, mert lecsökken egyes hormonok szintje.

Nem kell gyógyszerekhez folyamodni, elérhetetlen dolgok után vágyni csak azért, hogy újra visszakapjuk erőnket, boldogságunkat. Tárgyias, anyagias világunkban a sok pénztől, a vágyott tárgyak megszerzésétől reméljük a boldogságot, de még ha örömöt is adnak, az csak kis ideig marad az életünkben.

A boldogságot úgy tudjuk tartósan az életünkben marasztalni, ha nem az anyagiakra és a vagyon halmozására törekszünk. Negyed órányi napfürdőzés is feldobja a hangulatunkat. A természetben tett séta, a növények és állatok közelsége boldogságot nyújthat. A háziállataink feltétel nélküli szeretete is hozzásegíthet.

Miért keresnénk máshol a boldogságot, mint a saját családunkban? Öleljük meg gyermekeinket, párunkat, szüleinket. Úgy istenigazán adjunk hálát, hogy ők vannak nekünk. Milyen jó érzés, nem? Ha még velük együtt töltünk időt a természetben, fokozzuk a szervezetünkben a boldogsághomon szintjének megnövelését.

Boldogságot adhat annak érzése, hogy egészségesek vagyunk, és meg is teszünk annak érdekében mindent, hogy azok is maradjunk. A sportolás maga is boldogsághormon szintjét növelő elfoglaltság.

Boldogságot adhat olyan szabadidős foglalkozás, amelyben el tudunk merülni, ki tudunk kapcsolni, időt szentelünk rá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)