Jump to content

Minden jó mégsem jó semmi

2020. 06. 02. 19:00

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van családunk, barátaink, egészségünk, munkahelyünk, biztos keresetünk, hobbink, otthonunk, de még ezek megléte sem garantálja mindig a felhőtlen boldogságot.

Biztosan veled is megtörtént már, hogy elkapott egy rossz érzés, amely fogva tartott, és órákon át, rosszabb esetben napokon keresztül fogságában tartott. Nem tudtad megmagyarázni magadnak sem azt, hogy miért kerített hatalmába ez a rossz érzés, amikor valójában semmi okod sem volt arra, hiszen mindened megvan. Ez az az érzés, amelyet talán mindig magadban tartottál sosem mondtad ki, hiszen meg sem tudtad volna fogalmazni, hogy miért és mitől vagy feszült, boldogtalan.

Nem úri mulatság ez, ilyen mindenkivel megeshet, azonban mivel szerető család, társ, barátok vesz körül, és mindened megvan, ami csak szükséges, mégis kellemetlen érzés, hogy negatív gondolatok, hiányérzet lesz úrrá rajtad. Talán még bűntudatot is érzel emiatt, mert olyan, mintha a sok jó neked nem is lenne elég. Egyesek depressziósnak, mások elégedetlennek mondanának, ha megosztanád velük azokat a gondolataidat, ami benned zajlik. A legtöbb esetben ez egy átmeneti állapot, amikor kissé üresnek és céltalannak érezzük az életünket. A tartósan fennmaradó ilyen állapot már depresszióra utal, így ahhoz komolyabb külső segítségre is szükség lehet, de a semmiből jövő negatív hangulat esetén célszerű átgondolni, hogy mi is válthatja ki ezt az apátiát. Már az is eredmény, ha magunknak meg tudjuk magyarázni. Aztán pedig vegyük csak sorra a saját életünk értékeit, céljait. Vesd papírra a gondolataidat, mert az megmarad és láthatod, így könnyebben szembesülünk mindazzal, hogy mennyi minden jó vesz körül.

Fogalmazd meg magadnak, hogy mi a legfontosabb az életedben. Állíts fel egy sorrendet, majd őszintén nézz magadba és gondold át, hogy a valóságban a tetteid is e szerint alakulnak, vagy csak leírva van ez így. Sok esetben ugyanis elméleti szinten gondolunk valamilyen értékrendet az életünkben, de a gyakorlatban máshogy vitelezzük ki.

Sokkal rosszabb az a verzió, ha tudod az életed értékeit, de nem tudod eldönteni, hogy azok közül melyik a fontosabb. A bizonytalanság megnehezíti a dolgodat. Ezért sem árt, ha papírra veted céljaidat, és azokat rangsorolod, mert így szemmel láthatóvá válnak gondolataid és van egy mérce, ami szerint érdemes lehet haladni.

A beteljesített cél sem azt jelenti, hogy rögtön másikat kell kitűzni, és azonnal bele is kell fogni a megvalósításba. Van, hogy egyszerűen csak élvezni kell azt, amit elértünk. A folytonos megfelelés kiégést eredményezhet. Ugyanolyan gyötrő lehet az is, ha semmilyen megvalósítandó nem lebeg a szemed előtt. Célok mindenképp szükségesek, mert azok mozgatnak, de az elérésük után élvezni is kell annak gyümölcsét. Az a jutalom, és engedd is meg magadnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)