Jump to content

Nem kamuznak, fáradtak

2020. 08. 29. 19:00

Voltál már olyan fáradt, hogy egy kiadós alvás után sem érezted magas semmivel sem energikusabban? Nemcsak arra a napodra, de arra az időszakodra igaz volt ez?

A krónikus fáradtságot létezését egyes tudósok nem fogadják el, nem létezőnek tartják, pláne ne a 20-30-40 évesek körében. Márpedig bizony is feltűnhet ez a probléma. Annak idején még nevet is adtak ennek a jelenségnek, amely főleg fiatal üzletemberek körében jelentkeztek, akik a munka könnyebb végét igyekeztek keresni. A felettük eluralkodó fáradtságot juppiláznak nevezték el.

Lehet azt mondani, hogy nincs olyan, hogy krónikus fáradtság, de aki már tapasztalt hasonlót, az ezt cáfolni tudja. Érezted már úgy magad, hogy az agyad tudja, hogy meg kellene moccanni, tele vagy teendővel, de a tested nem uralkodik a parancsoknak. Egy idő után pedig az agy is alkalmazkodik a testhez és lecsihad minden motiváció. Remélhetőleg ez csak egy múló állapot, és kellő pihenés után újból feltöltődünk energiával, erővel és inspirálódni tudunk. Igen ám, de ebbe az állapotba is el kell jutnunk.

Az árulkodó vér

Kutatások szerint a vérből kimutatható a krónikus fáradtság. A vérkép ugyanis igazolhatja, hogy valaki testileg és lelkileg is kimerült akkor is, ha amúgy a véreredménye semmiben sem eltérő az egészséges emberétől.  Bizonyára érezted már úgy magad, hogy legszívesebben ki sem kelnél az ágyból. Akár napokig. Nos, a juppiláz annyira eluralkodhat, hogy tényleg ez tűnne a legjobb megoldásnak. Ez az állapot sokak életét megkeseríti. Ilyenkor kicsit irigykedhetünk, hogy egyes állatok félre tudnak vonulni a világ zajától és téli pihenőre vonulnak. Erre vágyhatunk mi is ebben az állapotban és való igaz, hogy a krónikus fáradtság állapota az állatok téli álmához hasonlítható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)