Jump to content

Biztos, hogy bizonytalan?!

2021. 10. 10. 19:00

Biztos vagy magadban? Remek! Mindenki azt gondolja rólad, amit te magadról? A magabiztos és bizonytalan embereknek sem árt az önismeret fejlesztése.

A magabiztosság sok helyzetben átsegít a nehézségeken is. De ha a magabiztosság mögött nincs semmi, az úgyis kiderül. Az önbizalom hiánya nem feltétlenül azt jelenti, hogy az ember mögött se tudás, se tehetség. Jellemzőbb, egyszerűen a merészség nincs meg az emberben.

Amit fontos figyelembe venni, hogy a magabiztos emberek is tévednek. Mindenki tapasztalta már azt, hogy egy helyzetben érezhetjük úgy, hogy a döntésünk helyes, de később elbizonytalanodunk ebben.

 

Céljaink vezérelnek, személyiségünk segít vagy korlátoz

Meghatározott szabályrendszer szerint élünk. Így teszünk a munkahelyünkön, az utcán és lényegében bárhol. Az elfogadott társadalmi elvárások szerint tesszük dolgunkat. Otthon van némi szabadságunk, de ott saját szabályokat léptetünk életbe. Ha ezek a szabályok a saját érdekeinkkel ellentétesek, vagy nem igazodnak megfelelően, akkor konfliktusokba ütközünk.

Hamar felismerhetjük mindezt, ha tisztában vagyunk önmagunkkal, könnyebben tudunk alkalmazkodni, a problémát megoldani, kifordulni olyan helyzetekből, amelybe bele sem kell menni.

Önismeret

A bizonytalanság rossz érzést kelt az emberben. Mielőtt minden mást próbálnánk megismerni, sokkal inkább magunkkal kell tisztában lennünk. Az önismeret fejleszthető úgy, hogy szembe kell nézni önmagunkkal. Milyen a személyiségünk? Mit szeretnénk? Milyen pozitív és negatív tulajdonságokkal rendelkezünk? Az előnyeinket mire tudnánk kamatoztatni?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával nemcsak magunkhoz kerülünk közelebb, de vágyink is sokkal tisztábbá válhatnak. Sőt az is, hogy miben kell fejlődnünk.

Ha az önismeret során sok mindenre rájövünk, akkor döntés elé állíthatjuk saját magunkat. Ez bizony kemény feladat. Az új terepre rátérni csalogató, de egyben bizonytalansággal is eltölthet.

Amikor döntünk és merünk váltani, változtatni, akkor sincs teljes garancia a sikerre. Azt már tudjuk, hogy ezek a kudarcok életünk részét képezik és szinte elkerülhetetlen. Ezek a sikertelenségek megmutathatják, hogy milyen képességeinket mértük fel rosszul, tévesen.

Sőt az is meglehet, hogy kívülről kapunk kritikát. A nem rosszindulatú, hanem tényszerű kritika sem esik jól, viszont szembesülni az igazsággal azt is jelenti, hogy eddig tévúton jártunk saját magunkkal kapcsolatban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)