Jump to content

Félrevisz a gondolatod? Formáld a mindstet!

2023. 05. 14. 19:00

A pszichológiában sokat hangoztatják a mindset fogalmat. Ez az idegen szó valójában a gondolkodásmódunkat, a hozzáállásunkat jelenti.

Minden változik és majdcsak mindenen lehet változtatni. Senki nem gondolja, hogy a gondolkodásmódunkat a felmenőinktől örököltünk és azon nem lehet módosítani. Sőt, ha azt vesszük észre, hogy a dolgaink nem úgy mennek a magánéletünkben, az emberi kapcsolatainkban, a munka területén sem, akkor elképzelhető, hogy bennünk van a hiba. Vagyis érdemes átgondolni, hogy hogyan látjuk a világot?

A mindset hatással van egész életünkre, hiszen befolyásolja a gondolkodásunkat, a viselkedésünket és a teljesítményünket. Szerencsére azonban mindez módosítható, ha azt veszed észre, hogy az életed nem a jó nyomvonalon halad. Már az az önismeret egyik jó jele, ha ezt felismered. Mégis, hogyan fejlesztheted magadat ezen a téren?

Önismeret és önvizsgálat

Az első lépés a mindset fejlesztésében az önismeret és önvizsgálat. Fontos megérteni, hogy jelenlegi gondolkodásmódod hogyan hat rád és hogyan befolyásolja cselekedeteidet. Tegyél fel magadnak olyan kérdéseket, mint például: Mi motivál? Milyen hiedelmek és gondolatok korlátoznak? Milyen negatív minták vagy szokások nehezítik az előrehaladást?

Pozitív gondolkodás gyakorlása

Az egyik kulcsfontosságú aspektus a pozitív gondolkodás megerősítése. Tudatosan figyelj oda a gondolataidra, és ha negatív vagy korlátozó gondolatok merülnek fel, próbáld megcserélni őket pozitív és konstruktív gondolatokra. Például, ha azt gondolod magadban, hogy nem vagyok elég jó valamiben, akkor lecseréled arra, hogy igenis, meg tudod csinálni, képes vagy rá, mert megvan ahhoz minden tudásod, képességet. Bármit elérhetek, ha nem adom fel és odateszem magamat.

Hiedelmek és korlátozó gondolatok átalakítása

Gyakran vannak olyan hiedelmek és korlátozó gondolatok, amelyek gátolnak bennünket a fejlődésben és az új kihívások vállalásában. Fontos felismerni ezeket a gondolatokat és kihívni őket. Ehhez tedd fel azt a kérdést: Mi az alapja ezeknek a gondolatoknak? Van valóságalapja? Van-e bizonyíték arra, hogy ezek a korlátozó hiedelmek igazak?

Készségek és tudás fejlesztése

A mindset fejlesztéséhez elengedhetetlen a készségek és a tudás folyamatos fejlesztése. Keress lehetőségeket a tanulásra és az új ismeretek megszerzésére, akár könyv, akár tanfolyam, online kurzus, szakértő beszélgetés formájában. Minél inkább bővítjük a tudásunkat és készségeinket, annál magabiztosabbak leszünk, és könnyebben alkalmazkodsz új helyzetekhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)