Jump to content

A tojás jótékony hatása...

2017. 10. 19. 13:34

Sok ember nem híve a tojásfogyasztásnak, ugyanis tartanak a szalmonella fertőzéstől, másrészt úgy gondolják, hogy túl magas a koleszterin és zsírtartalma, ezért káros lehet az egészségünkre nézve.A mértékkel történő tojásfogyasztás azonban nem egészségtelen, ráadásul, ha,csak a fehérjét fogyasztjuk, akkor a tojás veszít a tápértékéből.

Mire jó a tojás?

A tojás Omega3 zsírsavakban gazdag, a benne található anyagoknak köszönhetően fontos szerepe van a szervezet anyagcsere folyamatainak normalizálásában, valamint javítja az emlékezőképességet, és a koncentrációt. B-vitamin tartalma elősegíti a vérképzést. D-vitamin tartalma szintén jótékony hatással van agyunk működésére, serkenti az agytevékenységet, fokozza a koncentrációképességet és a memóriát. A tojásban mindezek mellett, lutein és zeaxantin található, ezek a karotinoidok elősegítik szemünk védelmét, és megóvnak az olyan kellemetlen betegségektől, mint a szükrehályog, illetve a sárgafolt sorvadás. Hozzájárulnak a retina ép működéséhez, védelméhez, ezzel megőrizve a látásunkat. A tojássárga kolintartalmának köszönhetően segít megelőzni a gyulladásos folyamatokat, véd a szív-és érrendszeri betegségek ellen, valamint a csontritkulás kialakulásának kockázatát is csökkenit. Elősegíti a központi idegrendszer normál működését, megelőzi az időskori vakság és memóriazavar kialakulását.

Mit jelent az ,hogy funkcionális élelmiszer?

Ami annyit jelent, hogy pozitív hatással van több, az egészségünk megőrzését szolgáló folyamatra a szervezetünkben. Antioxidáns tartalma és teljesértékű fehérjetartalma miatt, az energiaszintet is megnöveli, ezáltal energikusabbak, fittebbek leszünk. A tojásban található fehérje fokozatosan biztosítja számunkra az energiát, mert fogyasztásakor nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.Éppen ezért diétázók is fogyaszthatják. Csökkenti az éhségérzetet, így csökkentheti a napi kalóriabevitelt és ezáltal elősegítheti a fogyást. Magas fehérjetartalmának köszönhetően az izmainkra is jótékony hatással van, erősíti és védi egészségüket. A benne található albumin nevű fehérje , elősegíti a többi fehérje felszívódását, ezáltal gyorsítja az izomnövekedést.

A léleknek is jót tesz!

A benne található B12-vitaminoknak köszönhetően a tojásfogyasztás a hangulatunkat is befolyásolhatja. Remek választás feszültség, szorongás, stressz esetén..A tojássárgájábantalálható lecitin helyrebillenti a közérzetet. A benne található metionin és cisztein miatt a depresszió ellen is hatásos

Kozmetikumnak sem utolsó...

A magas fehérje tartalma egészségesen tartja a hajat és a körmöket. A heti 2x-i tojásos pakolás láthatóan eredményeket okoz, ugyanis gyorsítja hajunk növekedését, regenerálja a haj szerkezetét és segít visszaadni a temészetes ragyogását. Nem kell mást tennünk, mint olíva olajjal, vagy natúr joghurttal elkeverni egy nyers toját, majd 20-25percig pakolásként hagyni hajunkon. Utána bő vízzel lemosni, az eredmény 3-4 használat után már szemmel látható. A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, ugyanis arcunkra kenve felszívja a bőrben található felesleges olajakat,ezáltal összehúzza a bőr pórusait, egészségessé, feszessé varázsolja arcunk. Mindezek mellett, fertőtlenítő hatással is bír, ezért a pattanásos, bőrhibás arcfelületet is orvosolja.

Kismamák fogyaszthatják?

Egyes kutatások szerint, a kismamák is előszeretettel fogyaszthatják a tojást, ugyanis a benne található vitaminoknak és tápanyagoknak köszönhetően pozitív hatással van a gyermek mentális és fizikális egészségére, ugyanis csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának lehetőségét és elősegíti a magzat egészségét. A fertőzések elkerülése érdekében, a nyers tojás fogyasztása nem ajánlott!

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)