Jump to content

„Az vagy amit megeszel”, avagy a leghatékonyabb stressz csökkentő ételek I.

2016. 10. 27. 10:30

A nem megfelelő táplálkozás nem csak a testünkre, de lelkünkre is hatással van. A stressz fogalma mindenki számára ismert, azonban néhány étel fogyasztásával könnyen megszabadulhatunk a kellemetlen és szorongást okozó érzésektől.

Íme néhány étel, mely fogyasztásával csökkenthető a stressz és a szorongás, továbbá jótékonyan hatnak a szervezetünkre.

 

Olajos magvak

Sokan nem is gondolnák,hogy az olajos magvak mennyire jó hatással vannak a szervezetünkre. A mandulában található E és B-vitamin fokozza az immunrendszer ellenállóképességét. Ásványi anyagokban gazdag,megtalálható benne a kálium,a kálcium és a magnézium is. Nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink tartalma kiemelendő.

A mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.Ezen kívül nyugtatólag hat a szervezetünkre. Olaj formában bőrünket is nyugtathatjuk vele.Stresszes helyzetekben az ember vérnyomása az egekbe szökhet, a dió és a pisztácia fogyasztása kiváló hatással van a vérnyomásproblémákra. Ezen felül az olajos magvaknak agyserkentő hatásuk is van.

Aszalt sárgabarack

A vízháztartásért, szívműködésért és idegi ingerátvitelért felelős káliumot ,a friss és az aszalt sárgabarack is egyaránt tartalmazza. Az aszalt barack gyakori fogyasztása elősegíti a sebgyógyulást, könnyíti az emésztést, és csökkenti az ízületi fájdalmakat. Magas vastartalma miatt élénkíti a szervezetet, csökkenti a szorongást , elősegíti a vér oxigénszállítását, ezáltal frissíti az agyunk működését. Nőknél a mensturációs ciklus alatt elveszített vas kiválóan pótolható, a ciklus alatt történő aszalt sárgabarck fogyasztásával.

Spenót

A spenót a magas magnéziumtartalmú zöldségek közé tartozik. A stressz és szorongás következtében kialakuló fejfájást, migrént a szervezet magnéziumhiánya erősítheti. Egy tálnyi spenót elfogyasztása a napi magnézium szükségletünk 40%-át biztosítja. Segít legyőzni a migrént, fejfájást, valamint csökkenti a fáradtságérzetet. Ezen felül a spenót magas B-vitamin tartalma javítja a szervezet zsír, - fehérje, - szénhidrát anyagcseréjét.

A kismamák a nyers spenót fogyasztásával biztosíthatják a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges folsav bevitelt, fontos megemlíteni,hogy a melegítés hatására a folsav teljes mértékben eltűnhet a spenótból. Mindemellett a spenót fogyasztása elősegíti a szervezet aminosavszintéziséhez szükséges vörösvérsejtek képződését is. Valamint a nyers spenót fogyasztása látásjavító hatással is bír.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)