Jump to content

Csak napi 15 perc otthon, hogy megváltozik az életed

2023. 10. 04. 19:00

Az egészséges életmód egyik alapvető hozzávalója a mozgás. Csakhogy az időhiányt szoktuk leginkább felhozni, amire hivatkozunk. Nincs idő, nincs mozgás. De nincs 15 perced sem?

Az egészséges életmód fenntartásához a napi mozgásigény kielégítése is hozzátartozik. Ám senki se gondolja, hogy ez napi több órás programot jelent. Ha mindent bele szeretnél passzírozni egy napba és a sportolásról sem szeretnél lemondani, akkor olyan mozgásformát kell keresned, ami ezt megvalósítja.

 

Séta: az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben elérhető mozgásforma, amelyet beleépíthetsz a mindennapokba akár úgy, hogy a munkahelyedre vagy a boltba gyalog indulsz.  Napi legalább 15 percet sétálni, akár az irodában, a munkahelyen, az udvaron is megvalósítható. Gondolhatsz rá úgy, mint sport, de kiválóan alkalmas a sztresszoldásra, a gondolat elterelésére is.

Sprintfutás: ha nincs lehetőséged kilométereket futni, de van akkora tered, hogy sprintelni tudj, akkor tedd meg, mert remek kardioedzés, ami felpörget, kiadhatod a stresszt és növeli az állóképességedet.

Csillagugrás: ha így nem ismerős, akkor se ijedj meg. Csupán arról van szó, hogy a nyitott és zárt lábakkal történő ugrálást váltod és a kezeid is hol a fejed felett csattannak, hol pedig a tested mellé zárod. 15 perc ebből segít megmozgatni az izmokat.

Jóga: a jóga segít ellazulni, javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot. Nyújtja a szalagokat, edzi az izmokat,az egyensúlyérzéket és mentálisan is jó hatással lehet rád.

Tabata: gyakorolhatod a tabatát is, amely nagyon hatékony, rövid időtartamú intervallumú edzésforma. Az edzés során 20 másodperc intenzív mozgást 10 másodperc pihenés követ, amelyet aztán többször megismételsz. Kiváló állóképesség javító és zsírégető módszer.

Kettlebell: egy kettlebell szükséges hozzá, vagy annak híján egy súlyzó is megteszi és akár az egész testet megmozgató gyakorlatokat végezhetsz. 15 percnyi mozgás izmokat épít és erősíti a szív- és érrendszert.

Szobabicikli, futópad: ha van otthon valamelyik eszköz, akkor csak pattanj fel rá és tölts azon15 perc intenzív percet.

 

A hatékonyság szempontjából nem elég csak elkezdeni a napi edzést beiktatni, hanem azt rendszeresen csináld. Ezek az egyszerű mozgásformák is hozzájárulnak az egészségedhez és jó közérzethez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)