Jump to content

Ne csak fűzd, edd is meg a gesztenyét

2024. 09. 25. 19:00

Legalább 5 indokunk is van arra, hogy meggyőzzünk a gesztenye fogyasztásáról.

Az ősz csodás. De tényleg. Csak nézz körül! Igyekezz ne csak a felfelé, hanem lefelé is koncentrálni, ugyanis a földön is sok-sok kincs található. Az egyik mindenképp a gesztenye.

A főleg dekorációs elemként használt szelídgesztenye valóban kiváló alapanyagot kínál az otthonunk szépítéséhez is, de megenni is érdemes. Hogy miért?

Magas rosttartalom

A gesztenye bővelkedik rostokban. Ezek segítik az emésztést, javítják a bélműködést, és hozzájárulhatnak a székrekedés megelőzéséhez. Emellett segítenek a vércukorszint szabályozásában, mert lassítják a szénhidrátok felszívódását.

Vitaminokban gazdag

Különösen gazdag C-vitaminban, ami ritka a diófélék között. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, elősegíti a vas felszívódását és antioxidáns hatású, védve a sejteket az oxidatív stressztől. Ezen kívül a gesztenye tartalmaz B1-, B2- és B6-vitamint, amelyek az energia-anyagcserében és az idegrendszer megfelelő működésében fontosak.

Gazdag ásványi anyagokban

A gesztenyében található kálium, magnézium, foszfor és kalcium fontosak a szív- és érrendszeri egészség, a csontok erőssége, valamint az ideg- és izomműködés szempontjából.

Gluténmentes

A gesztenye természetes módon gluténmentes, így kiválóan alkalmas a cöliákiában (gluténérzékenységben) szenvedők étrendjébe is. Gesztenyeliszt formájában is felhasználható, például sütéshez.

Alacsony zsírtartalom

Akár diétába is bátran beillesztheted, mert a gesztenye a diófélékhez és magvakhoz képest rendkívül alacsony zsírtartalmú, így kalóriaszegényebb és koleszterint sem tartalmaz.

Jó szénhidrátforrás

A gesztenye jelentős mennyiségű összetett szénhidrátot tartalmaz, ami lassan emeli meg a vércukorszintet, ezzel tartós energiát biztosít.

Segíti a csontok egészségét

A gesztenye foszfor- és kalciumtartalma miatt hozzájárul a csontok erősségéhez és sűrűségéhez.

Javítja az agyműködést

A gesztenyében található B-vitaminok és a megfelelő kálium- és magnéziumszint támogatják az idegrendszer és az agy működését.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)