Az ősz csodás. De tényleg. Csak nézz körül! Igyekezz ne csak a felfelé, hanem lefelé is koncentrálni, ugyanis a földön is sok-sok kincs található. Az egyik mindenképp a gesztenye.
A főleg dekorációs elemként használt szelídgesztenye valóban kiváló alapanyagot kínál az otthonunk szépítéséhez is, de megenni is érdemes. Hogy miért?
Magas rosttartalom
A gesztenye bővelkedik rostokban. Ezek segítik az emésztést, javítják a bélműködést, és hozzájárulhatnak a székrekedés megelőzéséhez. Emellett segítenek a vércukorszint szabályozásában, mert lassítják a szénhidrátok felszívódását.
Vitaminokban gazdag
Különösen gazdag C-vitaminban, ami ritka a diófélék között. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, elősegíti a vas felszívódását és antioxidáns hatású, védve a sejteket az oxidatív stressztől. Ezen kívül a gesztenye tartalmaz B1-, B2- és B6-vitamint, amelyek az energia-anyagcserében és az idegrendszer megfelelő működésében fontosak.
Gazdag ásványi anyagokban
A gesztenyében található kálium, magnézium, foszfor és kalcium fontosak a szív- és érrendszeri egészség, a csontok erőssége, valamint az ideg- és izomműködés szempontjából.
Gluténmentes
A gesztenye természetes módon gluténmentes, így kiválóan alkalmas a cöliákiában (gluténérzékenységben) szenvedők étrendjébe is. Gesztenyeliszt formájában is felhasználható, például sütéshez.
Alacsony zsírtartalom
Akár diétába is bátran beillesztheted, mert a gesztenye a diófélékhez és magvakhoz képest rendkívül alacsony zsírtartalmú, így kalóriaszegényebb és koleszterint sem tartalmaz.
Jó szénhidrátforrás
A gesztenye jelentős mennyiségű összetett szénhidrátot tartalmaz, ami lassan emeli meg a vércukorszintet, ezzel tartós energiát biztosít.
Segíti a csontok egészségét
A gesztenye foszfor- és kalciumtartalma miatt hozzájárul a csontok erősségéhez és sűrűségéhez.
Javítja az agyműködést
A gesztenyében található B-vitaminok és a megfelelő kálium- és magnéziumszint támogatják az idegrendszer és az agy működését.