Jump to content

Újra babát vársz? – Jön a féltékenység!

2014. 11. 27. 11:14

A testvérféltékenység valós jelenség, át kell rajta esni, de nem mindegy, hogyan. Egy kis segítség rémült anyáknak.

Nem elég, hogy ismét a feje tetejére áll a világ, és ezernyi teendő akad a babavárás, és a szülés utána időszakban (annak minden örömével együtt), még az elsőszülötted féltékeny kis szívét is meg kell nyugtatnod. Biztosan Te is azt szeretnéd, ha fel tudná dolgozni a nagy eseményt, és hogy a két testvér majd jól megértse egymást. Lássuk, mit tehetsz, ha gondosan elő szeretnéd készíteni a terepet:

  • Ne áltasd a szülés utáni tömény boldogság illúzióképével, azzal, hogy játszópajtása lesz. Mondd el neki, hogy a kicsi még sokáig nem fog tudni vele játszani, sőt, gyámoltalan lesz, és sok mindent nem fog tudni csinálni, amit már ő igen. Mondd meg neki, hogy ő is volt ilyen pici baba, amilyen a testvére, és őt is szerettétek, segítettétek, és tanítgattátok. Igen, aranyos lesz, és szeretnivaló, de sokat fog sírni, és anyaként sokat kell majd babusgatnod, és táplálnod, mert csak így tud élni.
  • Áruld el neki nyugodtan, hogy Te is izgulsz, de együtt, vele, és apával meg tudjátok oldani a dolgot.
  • Meséld el neki a saját élményeidet is (akár kis, akár nagytestvér voltál), hogy sokszor nem volt könnyű, de felnőttként számíthattok egymásra, és hogy ez mindent megér.
  • Bátorítsd, hogy majd fog tudni alkalmazkodni az új helyzethez!
  • Természetesen rá is figyelj, szentelj rá olyan időt, ami csak az övé, és ilyenkor töltsd fel a szeretettankját ölelésekkel, babusgatással, puszikkal, hadd érezze, hogy anya az övé is.
(Forrás:BabaPatika 2013 augusztus / Fotó:everydaylife.globalpost.com)