Jump to content

Bántja, veri magát a kicsi?

2015. 03. 03. 13:53

Otthon nyugodt a légkör, a gyermek nem lát, nem tapasztal erőszakot, mégis veri magát? Mi lehet ennek az oka? Hogyan vezessük rá, hogy ne tegye?

A gyermekeknek általában fontos szüleik elfogadó szeretete, s vágynak arra, hogy jók legyenek. Sokszor magától elmúlik a tünet, de ez csak akkor történhet meg könnyedén, ha a szülők sem érzik aggasztónak, nem fújják fel, hiszen ezzel csak megerősítik a cselekedetét.

El kell fogadni, hogy a kisgyerekek indulati lények, hangulataik gyorsan, szélsőségesen váltakoznak, időnként kirobbannak, kitörnek. Különösen így van ez, ha újabb gyermek érkezik a családba, vagy például dackorszakban. Elgondolkodtál már rajta, hogy mennyire szabad haragudni, dühösnek lenni a családban? Valahol természetes jelenség az is, ha ő valamiért haragszik.

Mit lehet tenni? Könnyed, játékos elterelési módot válassz! Ha magára csap-és ezt általában akkor teszi, amikor tudja, hogy valami rosszat tesz - annak valahol a szülői példa is az oka. Kedvesen, határozottan állítsák le a gyereket, ha magára üt, vagy esetleg mást bánt. Három éves kor alatt magyarázatot sem kell feltétlenül fűzni a dologhoz. Ölbe lehet venni, ringatni, dúdolni neki. Meg kell neki tanítani, hogy vezetheti le a feszültségét.

(Forrás:Vekerdy Tamás:Nagy családkönyv / Fotó:littleheartsbooks.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!