Jump to content

Sok a fekete, baj van?

2018. 05. 19. 17:00

A gyerekek elég korán ceruzát, vagy más rajzeszközt a kezükbe vesznek és alkotnak a maguk módján. A szülők pedig hagyják kiélni gyermekeiket. A rajzolás az önkifejezés eszköze, fejleszt, tanít, minden szülő támogatja e. Mi történik akkor, ha a gyermekünk nem úgy csinálja, mint a többi?

Nem a ceruzafogás az, ami baljós gondolatokat ébreszthet a szülőben gyermekének rajzaival kapcsolatban, hanem az, ha minden fekete. No, persze, ha csak fekete ceruza, vagy grafit van kéznél, akkor egyáltalán nem akadunk fenn azon, hogy csupa fekete a gyerkőc rajza. Ám, ha a nagy színválaszték ellenére is csak a feketét használja, már megijedünk. Még akkor sincs minden veszve, ha ez csak egyszeri alkalom, és utána már visszaáll a színek egyensúlya. A fekete a mi kultúránkban a gyász, az elmúlás színe, ezért negatív érzelmekkel ruházzuk fel. Sokan megijednek azoknak a látványán is, akik előszeretettel viselnek csak fekete öltözéket. Van abban valami baljós érzetük velük kapcsolatban.

A kamaszkor átmeneti állapot, de sok családban megszenvedik ezt az időszakot. A testi változásokon túl meg kell barátkozni a lelki változásokkal is. Az első szerelmek idején minden olyan labilissá, bizonytalanná válhat, és ezt a feszültséget gyakran fejezik ki akár rajzban is a tinik, méghozzá fekete rajzban. A fekete rajzok a kamaszok körében nem olyan kirívó, de egy pici gyerektől ez szokatlan. Még furcsább, ha már nemcsak a rajzokon, de még a festéskor is a fekete színt részesíti előnyben.
Mielőtt azonnal szakemberhez fordulnánk azért, mert gyermekünk csak feketével hajlandó rajzolni, érdemes tudni, hogy nincs feltétlenül baj. A legtöbbször a kicsik ezzel a módszerrel igyekeznek valamit a rajzon elfedni, azaz csak takarásról van szó, mintsem bármi vészről adjon üzenetet. A feketével igyekeznek az alakzatok körvonalát megadni, és elképzelhető, hogy annyira belemerülnek a rajzolásba, hogy a kezükben marad a fekete vagy a grafit, és utána már mindent azzal rajzolnak meg. Az is lehetséges, hogy a fekete színe tetszik a gyerekeknek.

A feketével adjuk meg a határolást, ahogy ezt a gyerekek is teszik. Életkornak megfelelően kell azt figyelembe venni, hogy a kicsik még ezeket a kontúrhatárokat nehezebben tudják tartani, de ahogy ügyesednek, finomodik a kezük, egyre jobban fog menni. Ha a színezéshez is feketét használnak a gyerekek, és a vonalakon is túllépnek, akkor dac érezhető rajzaiból.
Egy-egy rajz esetében többször előfordulhat a fekete szín használata, ami azért lehetséges, mert feketével akarják jelölni a hegyet, az utat, a sötét eget. Ha más színt is használ az adott rajzon, akkor nincs ok az ijedelemre. Máskor egy meséből kap ihletet és azt igyekszik a legélethűbben megrajzolni, azért használ főleg fekete színt. Ha azonban természetellenesen használja a fekete színt, és ez általános a gyerkőc rajzaiban, akkor már jelentést kell abban keresni.

Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek hangsúlyt tudnak adni az alakzatoknak a fekete szín használatával. A feketével jól lehet valamit elfedni, így sűrűn használják. Ám, ha kerülik a más színekkel való alkotást, motiválni kell őket arra, hogy színesben mennyivel szebb lenne. A fekete szeretete lehet, hogy csak rövid ideig tart, de ha hosszabb ideig megmarad ez a színválasztás és visszatérő szimbólumokat is rajzol a gyermek, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: huffingtonpost.com, jonahlehrer.com, naxatranews.com)