Jump to content

A boldogság (át)adható

2018. 06. 28. 17:00

Annyi mindennek lehetne örülni az életben, de nagyon sokszor eleve a rosszra vagyunk ráhangolódva. Ez életmóddá válhat, de isten ments, mint hogy ilyen hangulatban nevelkedjenek gyermekeink.

Minden szülőnek vágya, hogy gyermeke testben és lélekben is erős felnőtté váljon, hogy bírja a mindenféle terheket, leküzdje azokat, ám ehhez egészséges szemléletű szülők nevelése szükséges. Anya és apaként ez a legnehezebb feladat, de ha jól csináljuk, megéri. Nemcsak a gyerekeknek kell megfelelni a szüleik szabta szabályrendszernek, de hamar megtpasztalják az oktatási intézmények rendszerét is. Mégis valamilyen burkot adnak a gyerekeknek, ahol biztonságban lehetnek, úgy is érezhetik magukat. A kinti élet azonban kemény, feszültségekkel, nehézségekkel teli, ahol teljesítményt várnak el tőlünk. Ebben a világban kellene boldog szülőknek élnie, hogy még boldogabb gyerekeket nevelhessenek. Nem kis feladat.
Mindennél fontosabb, hogy boldog, kiegyensúlyozott, önbizalommal teli gyerekeket engedjünk ki kezeink közül. A boldogság persze nem azt jelenti, hogy korlátok nélkül megadunk nekik mindent. A boldog gyermek receptjéhez hozzátartozik a legszűkebb környezetének, a családnak a hatása. Ha a szülők szeretettel, elfogadóan, bátorítóan nevelik gyermekeiket, akkor kellő alapot adnak meg utódaiknak arra, hogy egészséges szemléletű, a nehézségeket leküzdő és boldog felnőttekké váljanak. Ha megadjuk a gyermekeinknek a szeretet, a tiszteletet, értékesnek érzi magát nemcsak családjában, arra is esély van, hogy a társadalom számára is hasznos lesz.
Gyermekeink viselkedése nagyban függ attól, hogy otthon mit kapnak, hogyan élnek. A szülők ugyanis a legnagyobb tanítói a gyerekeknek, így csemetéink olyanok, mint a tükrök, akikben magunkat láthatjuk. Ha segíteni akarjuk gyermekeinket egészséges lelkületű emberré fejlődni, akkor az egészet magunkból kell táplálni. Azt kell mutatni és adni, amit bennünk is szeretnénk majd látni.

Csemetéinknek tudni kell, hogy mikor csinálnak jól vagy rosszul valamit. A túlzott dicsérés nem nevelő célzatú, azaz éppen ellenkezőjét érjük el mint szeretnénk. A következetes, megérdemelt dicséret az, ami megerősíti abban, hogy valamit jól csinál.  Észre kell venni, ha valamibe nagy energiát fektet a gyerkőc, ha sikert ér el. Azon túl, hogy kijelentjük, mi mennyire büszkék vagyunk rá, azt is tudatosítani kell bennük, hogy magukra is legyenek azok, mert nagy eredményt értek el.
A család mindenképp egy védőburkot von gyermekeink köré, ám ezen a burkon át be lehet engedni a külvilágot is, ha a csemetéket bevonjuk az otthoni feladatokba. Minél több mindent tud elintézni egymaga, annál nagyobb a gyermek és a szülő szabadsága is. Arról nem is beszélve, hogy mennyit segíthet egy ügyes gyerkőc odahaza.
A mai gyerekek többségének sok minden megadatik, ám nem érzik annak súlyát, hogy micsoda vagyon van a környezetükben. A szülőknek kell határokat szabni, olykor nemet mondani, megtanítani arra, hogy ami van, azért hálát kell adni. A hálának felnőttként is jelen kell lenni az életünkben, és segítségével átvészelhetünk nehéz időszakokat. Az optimista hozzáállás nagyon fontos, hogy ép ésszel megéljük életünk adta nehézségeit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: bluemountainshaveyoursay.com.au, veselointeresno.su, parenttoolkit.com)