Jump to content

Pénzügyi tudatosság már gyermekkorban

2021. 05. 03. 19:00

A gyermeknevelés nemcsak a szülő élethosszig tartó feladata, de olyan sokrétű is, amelyre talán a kezdetekben nem is gondolunk.

Azt szeretnénk, hogy gyermekeink felnőttként életrevalók lennének. Képessé válnak megküzdeni a nehézségekkel, megállni a helyüket a világban. Ehhez nem elég csak a megfelelő illemszabályok elsajátítása, ennél ugyanis sokkal több kell ahhoz, hogy felismerjék maguk körül az értékeket, azokért meg tudjanak küzdeni és amit elérnek, azt meg is tudják tartani.

Szülőként mi jelentjük a mintát gyermekeink számára, ezért már a pénzügyek terén is tudatosságra van szükség. Nemcsak abban, hogy mit mutatunk a gyerekeknek, hanem hogy mit tanítunk számukra. A pénzügyi tudatosság egy lépés ahhoz, hogy a szülők vágya, a pénzügyi biztonság megvalósulhasson gyermekük életében.

Tudatosság lépésről lépésre

  • Tisztában kell lenni azzal, hogy mennyi a bevétel és mennyi a kiadás. Nem nyújtózkodunk tovább, mint ahogy a takarónk ér. Ehhez érdemes papíron feljegyezni a befolyó összeget és számon tartani azt, hogy mire kell kiadni. Ha erre szeretnénk rávezetni és megtanítani gyerkőceinket, akkor ezt már velük is gyakoroltatni kell. Beszéljük meg, hogy mi az, amit szeretne elérni, megvásárolni. Ehhez mennyi pénze van már és mennyit kell még gyűjteni?
  • Legyen egy perselye, dobozkája, számlája, amely arra alkalmas, hogy gyűjteni tudja a pénzért.
  • Mutassunk szülőként példát azzal, hogy boltba induláskor bevásárlólistát írunk. A lista azért is fontos, hogy tudjuk, mi hiányzik az otthonunkból és azért is szükséges, hogy felesleges termékeket ne szerezzünk be. Vagyis szükséges a listához tartani magunkat és ne csábuljunk el más termékek irányába.
  • Nemcsak azzal érdemes tisztában lenni, hogy mennyi pénzzel gazdálkodhatunk, hanem érdemes félretenni valamennyi pénzt még akkor is, ha csak kicsi összegről van szó. Bíztassuk arra a gyerkőceinket, hogy ne érezzék kényszerűnek minden fillér elköltését. Érdemes a jövőbe tekinteni és némi anyagi tőkét felhalmozni.
  • Tűzzenek kis célokat maguknak, amelyeket szeretnének elérni. Ha van motiváció, sokkal határozottabban és könnyebben mehet a gyűjtés, a tudatosság is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)