Jump to content

Ne add meg magad, ne add fel magad!

2021. 09. 08. 19:00

A gyermekvállalás lemondásokkal jár. Tényleg megváltozik az élet, de ez nem azt jelenti, hogy rosszabb lesz. Egyszerűen csak máshogy zajlik az élet gyerekekkel.

Igen, komoly feladatok elé állítanak gyerkőceink, ugyanakkor megannyi szépséggel és örömmel megajándékoznak. A szülővé válást máshogy értelmezhetjük attól függően, hogy az áldás már nagyon várt vagy esetleg nem kívánt terhesség eredménye. A párunk megtalálása után (de akár még azelőtt is) felvázolunk magunknak egy életet, amelyet szeretnénk majd megvalósítani, de ki tudja, hogy a valóság hogyan alakul.

A gyakorlatban már szembesülünk azzal, hogy bizony olykor nagyon komoly döntéseket kell hoznunk annak érdekében, hogy a lehető legjobbat cselekedjük gyermekeink és magunk érdekében is. Sokan totálisan lemondanak a munkahelyen kiépített karrierről. Talán épp a gyerekeket teszik azért felelőssé, hogy az életük nem úgy alakult, ahogy tervezték. Pedig az anyaságnak nemcsak a teljes lemondásról kellene és szabadna szólnia.

Élvezzük ki annak a lehetőségét, hogy modern világban, szabadabb felfogás szerint élhetünk, ahol a női lét kiteljesülhet egyszerre az anyaságban és mellette a munkában is. Szüleinktől, nagy szüleinktől lehet, hogy nem ezeket a mintákat tanultuk, de ha azt gyermekként megszenvedtük és nem szeretnénk gyermekeinket is ebben felnevelni, akkor bizony a változást szükséges választani.

Aztán persze lehet, hogy olyan mintákat láttunk otthon, amely során magunkat is értékes emberré fejlődésének eredményeként titulálunk, vagyis folytathatjuk nagyjából ugyanazt, amelyet a szüleink nekünk tanítottak. Ez sem azt jelenti, hogy saját gondolatokat és nevelési módszereket ne lehetne beleültetni. Jogunkban áll saját elvek mentén haladni, ha úgy ítéljük meg, hogy azáltal jobb lesz a gyerkőceinknek és nekünk is. Természetes, ha elbizonytalanodunk amiatt, ha az otthonról tanultakat felülírjuk, de érdemes az ösztönökre hagyatkozni és aszerint cselekedni. Az idő igazolni fogja, hogy egyes momentumokat nem árt se frissíteni, se a saját gyerekeinkhez igazítani.

Nem attól leszünk jó szülők, ha a munka oltárán feláldozzuk magunkat, és attól sem, ha egy perc szabadidőt sem adunk magunknak a feltöltődésre. Gyermekeink ugyanis akkor lesznek igazán boldog és kiegyensúlyozott gyerekek, majd felnőttek, ha szüleiktől nem csak az állandó idegeskedést és munkát látják, hanem azt is, hogy felszabadultak, boldogok. Mindez természetesen sokkal könnyebb akkor, ha ideális kapcsolatban élnek a szülők, így ez a párkapcsolati minta is segíti a gyermekeket a későbbiekben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)