Jump to content

Korai lefekvéssel legyőzhető a depresszió

2013. 12. 13. 17:49

Úgy látszik, a szülőknek igazuk volt. Egy friss tanulmány szerint a korai lefekvés elengedhetetlen ahhoz, hogy a kamaszok eleget aludjanak, és ennek köszönhetően úgy érezzék, hogy övék a világ. A Kolumbia Egyetem orvosi karán végzett kutatás szerint az alváshiány a fiatalok esetében depressziót és öngyilkos gondolatokat szülhet.

"Eredményeink alátámasztják azt a feltételezést, mely szerint a kevés alvás a depresszió kockázati tényezője, és a többi kockázati tényezővel illetve védelmi tényezővel számos lehetséges ok-okozati útvonalon történő együttműködés révén hozzájárul e hangulatzavar kialakulásához" - nyilatkozta James Gangwisch, a tanulmány vezető szerzője. "A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tehát megelőző intézkedésnek számíthat a depresszió kialakulása ellen, illetve kezelésként szolgálhat a depresszió ellen."

A Sleep folyóirat pénteki számában megjelent tanulmány 15659 közép- és főiskolás tanuló éjszakai szokásait vizsgálta. Az eredmények alapján azok esetében, akik rendszeresen éjfél után kerültek ágyba, 24 százalékkal volt magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, mint azokban, akik 10 óra előtt feküdtek le. Az éjjeli baglyok esetében 20 százalékkal magasabb volt az öngyilkos gondolatok megjelenésének kockázata is.

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a kamaszoknak legalább kilenc óra alvásra van szükségük éjszakánként. Azok, akik 10 óra előtt feküdtek le, átlagosan nyolc óra tíz percet aludtak. Az alvás időtartama azonban az éjfél után lefekvők esetében jelentős mértékben lecsökkent.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az öt óránál kevesebbet alvó kamaszok esetében 71 százalékkal magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és 48 százalékkal magasabb az öngyilkos gondolatok megjelenésének esélye.

"Elterjedt közhiedelemnek és társadalmilag elfogadott ténynek számít, hogy a kamaszoknak nincs szüksége annyi alvásra, mint a kamaszkor előtt álló gyermekeknek, pedig a kutatások azt bizonyítják, hogy valójában több alvásra lenne szükségük. A vizsgálatokból az derül ki, hogy a kamaszok nem fekszenek le elég korán ahhoz, hogy ellensúlyozzák a korai iskolába menést, és a korábbi iskolakezdésre való átállás jelentős alvásvesztéssel hozható összefüggésbe" - mondta Gangwisch.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/betegszoba.hu