Jump to content

Ételek stressz és szorongás ellen

2013. 12. 30. 10:11

A szorongás növelheti a stroke kockázatát is. Egy új tanulmány szerint minél többet szorong valaki, annál inkább emelkedik a rizikófaktor. A stressz és a szorongás egyébként is nagyon sok ember problémája. De kevesen tudják, hogy vannak olyan ételek is, amelyek csillapíthatják ezeket a problémákat.

A tanulmányban résztvevők közül azoknak, akik a legtöbb szorongásos tünetet produkálták, 33 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a stroke kialakulására, összehasonlítva azokkal, akik a legkevésbé voltak szorongók. Ez az első kutatás, amely összefüggést talált a két tényező között, a szakemberek közül azonban néhányan szkeptikusak az eredményt illetően.

Amikor ugyanis a szorongás krónikussá válik, megemelkedik a vérnyomás és romlik az érrendszer állapota, s ha emellett még valaki dohányzik is, az bizonyítottan hozzájárul a stroke kialakulásához.

A stressz és a szorongás egyébként is nagyon sok ember problémája. A napi változó impulzusok estére lefárasztják az embert, amelyet nehezen lehet csillapítani. Vannak különböző gyógyszerek, amelyeket ajánlanak stressz és szorongás ellen, de nem sokan tudhatják, hogy vannak olyan ételek is, amelyek csillapíthatják ezeket a problémákat. Nyugtatják az idegrendszert, segítenek a koncentrációban illetve boldogságérzést okoznak.

A mithogyan.com cikkéből kiderül, az egyik gyümölcs ami oldja feszültséget, az avokádó. Az avokádóban található K-vitamin és az egyszeresen telítetlen zsírsavak vérnyomáscsökkentő hatást váltanak ki. A következő egészséges ételek közé tartozik a lazac. Amely köztudott, hogy a szívbetegségek ellenszerei illetve csökkentik a szívproblémák kialakulását. A pulyka húsban megtalálható olyan aminosav, amelynek egy alkotóeleme kiváltja a boldogság érzetet, Illetve nyugtató hatást is kivált.

A spenót biztosítja a szervezet számára szükséges napi magnézium 40%-át egy tálka elfogyasztásával. Ezáltal csökkenti a migrénes fejfájás kialakulását illetve csökkenti a fáradságérzetet, megelőzi a migrént és a szorongást.

A sárgabarack köztudott hogy gazdag magnéziumban, amely stressz űző hatásáról híres. A sárgabarack még izomlazító hatással is bír. Télen fogyasszuk aszalt formában, ami helyettesíti a friss gyümölcsöt. A mandula gazdag E- és B-vitaminban, amely fokozza az immunrendszer védekezőképességét. A dió és a pisztácia csökkenti a vérnyomást és természetesen kiváló nassolásra.

Végül a narancs amely c-vitaminban gazdag és a fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet illetve vérnyomáscsökkentő hatása van. Sőt erősíti az immunrendszert és csökkenti a szorongást és a stresszt.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/mithogyan.com