Jump to content

Megáldotta a Szent Benedek gimnázium józsefvárosi épületét Erdő Péter

2014. 05. 07. 16:10

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerdán megáldotta a hat tagintézményben összesen több mint kétezer diákot oktató Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium józsefvárosi épületét. A bencés rend által fenntartott iskola fővárosi tagintézménye - egy sikeres pályázat után - az idei tanévtől működik a 120 éves, patinás épületben, a Práter utcában. A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága 2009-ben döntött úgy, hogy pannonhalmi gimnáziuma mellett fenntartóként a szakközépiskolai, szakiskolai oktatás területén is szerepet vállal.

Így jött létre a Szent Benedek gimnázium és szakképző iskola, amelynek ma már hat tagintézménye van, a fővároson kívül oktatnak diákokat Balatonfüreden, Budaörsön, Kiskunfélegyházán, Miskolcon és Szegeden is. A józsefvárosi épületben kezdetben elemi iskola működött, majd helyet kapott benne a Zrínyi Ilona Leánygimnázium is.

A II. világháborúban az ott berendezett hadikórházat súlyos bombatámadás érte. A helyreállítás után általános iskolai oktató-nevelő munka folyt az épületben, amely 1956-ban a Corvin közi forradalmárok egyik fontos bázisa lett. Azt követően általános iskola működött itt. Az iskolát néhány éve bezárták. Az ingatlan hasznosításakor az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy az továbbra is oktatási célokat szolgáljon.

"Jelenleg egy olyan iskola kialakulása van folyamatban, ami egyszerre otthon, szellemi és lelki centrum, alkotó- és tudásbázis, szakmai műhely, amely egyaránt alkalmas a korszerű ismeretanyagok színvonalas átadására és a nevelésre, a tehetségek kibontakoztatására, a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint az oktatáshoz szorosan kötődő egyéb feladatok ellátására" - írták a közleményben.

Fontos célnak tekintik azt is, hogy az épület a folyamatos beruházásoknak köszönhetően megőrizze értékét. Az elmúlt hónapokban például új tornatermi öltözőket, iskolaorvosi szobát, informatikatermeket és tanműhelyeket alakítottak ki.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/MTI