Jump to content

Felnőttkorban is befolyásolja az egészséget a gyerekkori lelki terror

2014. 05. 14. 09:10

Sok gyerek szenved az agresszív szülők magatartásától. Ennek sokszor testi jelei is vannak, de sokkal mélyebb nyomot hagynak a lélekben. A testben ennek következtében felnőttkorban is krónikus gyulladás jelei figyelhetők meg, adták hírül amerikai és brit kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmányukban. A mobbing nemcsak a lelki, de a fizikai egészséget is érinti. Ezek legjellemzőbb fajtái az alvási zavarok, fej- és hasfájás, de betegségekre való fokozott érzékenységet okozhat.

A kutatók szerint eddig keveset foglalkoztak azzal, hogyan hat a társadalmi elutasítottság érzése az egészségre - lehetségesnek tartották, hogy egy alacsony fokú, krónikus gyulladás révén. Ezt a fehérjét gyulladás esetén termelik a májsejtek. William Copeland, a durhami Duke Egyetem munkatársa és kollégái 1420, 9-21 év közötti fiatalt vontak be kutatásukba, életüket éveken át figyelemmel követték.

Kilenc alkalommal készítettek velük interjúkat a kutatóközpontban és a felmérés során olyan kérdéseket is feltettek nekik, hogy piszkálták-e őket, megalázták-e őket, vagy épp fordítva, tették-e ugyanezt társaikkal.

A CRP-érték a gyerekkorból a felnőttkorba való átmenet alatt megnövekszik. A kutatók hosszas vizsgálatok során viszont megállapították, hogy a zaklatott gyermekeknél jelentősebben megnövekszik az érték, mint a többieknél. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a növekedés mértéke annál nagyobb, minél gyakrabban esik az egyén lelki terror áldozatául.

Azoknál a fiataloknál, akik a lelki szenvedéseket átélték, de ők is gyötörtek másokat, az arány kiegyenlítődött, ugyanolyan mértékű növekedés volt tapasztalható, mint akik semmilyen formában nem váltak lelki terror áldozatává.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/napidoktor.hu