Jump to content

A hátfájás és a depreesszió körforgása

2014. 05. 21. 15:51

Testünk állapotát rendkívüli mértékben befolyásolja pszichénk pillanatnyi állapota. Ahogyan stresszes életmódunk a vérnyomástól kezdve a vércukorszinten keresztül oly sok mindent képes befolyásolni, úgy lehet kihatással a mozgásrendszerünkre is. Ennek következményeként elsősorban hátunkon biztosan érezzük a mindennapok megterhelő következményét. Ilyenek az elmerevedett, görcsös izmok és a fájdalmas mozdulatok. A Nyugat- ausztráliai Orvosi Kutatóintézet (WAIMR) munkatársai kimutatták, hogy a depresszió és a hátfájdalom egy olyan ördögi kört hoznak létre, amiben a két rendellenesség egymást erősíti.

Néhány évetudjuk, hogy a depressziós tünetektől szenvedő betegekben nagyobb eséllyel alakul ki és marad meg a hát- és a nyakfájdalom. Ez elsősorban annak „köszönhető”, hogy kisebb mértékben képesek megbirkózni a fájdalomepizóddal. Ugyanakkor egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a hát- és nyakfájdalomtól sújtott betegek gyakrabban szenvednek depresszióban.

Szakemberek szerint nagyon fontos, hogy ezt a körforgást a depresszió korai kezelésével és a tünetek jelentkezésétől alkalmazott fájdalomcsillapítókkal elkerüljék. Ha van egy beteg, akinek súlyos gerincfájdalmai vannak, egy idő után a fájdalmaitól nem tud mozogni, testsúlya nőni fog, ami elindít egy kedvezőtlen anyagcsere folyamatot, amitől kialakul a cukorbetegség.

A hátfájásra kapott fájdalomcsillapítók emésztőszervi panaszokat, esetleg allergiát is okozhatnak, és ez a kilátástalan helyzet depresszióhoz vezethet. Ennek elkerülésére csak a panaszok és tünetek komplex kezelése vezethet eredményre.

Mivel a krónikus hátfájás valamilyen lelki probléma - depresszió, önértékelési zavarok - velejárója is lehet, ezeknél a betegeknél a tradicionális gyógymódok mellett lélek- vagy természetgyógyász közreműködésére is szükség lehet.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/femcafe.hu