Jump to content

A munkaholizmus is súlyos függőség

2014. 06. 13. 13:53

A legszalonképesebb függőség a munkaholizmus. Ez abból ered, hogy megszállottjai a társadalom megbecsült tagjai. A kényszeres elfoglaltság azonban rombolja a testi-lelki egészséget és a családi, baráti kapcsolatokat is. Az újonnan megalakult magyarországi önsegítő csoport, az Anonim Munkaholisták tagjai, felismerték ennek veszélyeit. A munkaholisták egyik legfőbb ismérve, hogy keserves velük együtt élni. Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors szerint állandó alkalmazkodást igényel egy munkafüggő a családban.

Többek között az ő beosztásától függ a gyerek szülinapi zsúrjának az időpontja, a környezetét feszültségben és állandó mozgásban tartja a munkabeosztásával. A munkaholista sosem pihen, és sosincs jelen a pillanatban. Fejben mindig dolgozik.

A magyar munkahelyek többségénél szinte követelmény a túlzott munkavégzés, de egyes nyugat-európai vállalatok már tisztában vannak ennek mentális és fizikai következményeivel, például az akut gyomorfekéllyel vagy az alvászavarokkal. Az sem mellékes, hogy mennyibe kerülnek a munkafüggők a vállalatnak. Ez egyben humánpolitikai kérdés is.

A munkaholisták nagy része a kiégettséggel is viaskodik, így nem feltétlenül dolgozik jól, ellenben szüksége van a munkahely által nyújtott látszólagos biztonságra. Ugyanakkor nem biztos, hogy munkafüggő a rengeteget dolgozó ember, érdemes például azokra a kereskedőkre gondolni, akik az ünnepek előtt dömpingmunkát végeznek, mégsem függők.

A munkaholisták számára leginkább ajánlott, hogy minél könnyedébben vegyen mindent az életemben, annál több eredményt ér el. Minél inkább szelektál, annál hatékonyabb. Van szabadideje, és van ideje másokra. Ha nem kapkod, időt nyer. Mielőtt belefog valami újba, szünetet tart, kiüríti a fejét, hogy át tudja gondolni, mikor, mennyit és hogyan csináljon. A legfontosabb szempont: Azért dolgozik, hogy éljen, és nem azért él, hogy dolgozzon.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/nlcafe.hu