Jump to content

Több mint 10 ezer öngyilkosság a gazdasági válság miatt

2014. 06. 18. 12:16

2008 és 2011 között egy új, átfogó brit elemzés adatai alapján Európában és Észak-Amerikában több mint 10 ezer öngyilkosságot okozott a gazdasági válság. A kutatók szerint a halálozások egy része elkerülhető lett volna, hiszen egyes országokban nem emelkedett az öngyilkossági ráta a British Journal of Psychiatry című szaklapban közzétett tanulmány szerint - írta a BBC hírportálja. Az Oxfordi Egyetem és a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársai 24 európai ország, az Egyesült Államok és Kanada adatait elemezték.

Megállapították, hogy Európában az öngyilkosságok aránya 2007-ig csökkent, azonban – a gazdasági válságnak „köszönhetően” - 2009-ben 6,5 százalékkal emelkedett, és ez a szint fenn is maradt 2011-ig. Ez 7950-nel több öngyilkosságot jelentett Európában, mint amennyire a korábbi trend alapján számítani lehetett volna.

Kanadában is mérséklődött azok száma, akik maguk vetettek véget az életüknek, ám érzékelhetően, 240 esettel nőtt 2008-ban, amikor a recesszió érezhetővé vált. Az öngyilkosok száma már emelkedőben volt az Egyesült Államokban, ezt a folyamatot gyorsította fel a válság: 4750-nel több eset történt.

A jelentés szerint a fő kockázati tényezők az állás és az otthon elvesztése, illetve az eladósodás. Néhány ország, így Svédország, Finnország és Ausztria azonban még a válság éveiben is elkerülte az öngyilkosságok számának növekedését.

Andy Bell, a Mentális Egészségügyi Központ munkatársa szerint a tanulmány azt állapította meg, amitől régóta féltek. A munkahely bizonytalansága vagy elvesztése és a gazdasági válsággal összefüggő sok más tényező rossz lelki egészséghez és öngyilkossághoz vezethet. Ez arra figyelmeztet, mennyire fontosak a megelőző lépések, ezért az egészségügyi ellátásnak forrást kell biztosítani, hogy képes legyen felismerni a veszélyben lévőket.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/metropol.hu