Jump to content

Az akaraterő fejlesztése

2016. 04. 06. 05:42

Az önkontroll felénk fordítja a tükröt, és a belső gondolataink, vágyaink, érzelmeink és késztetéseink kerülnek fókuszba. Az akaraterő-próbáját szem előtt tartva nevezze meg, hogy milyen belső késztetéseket kell megzaboláznia.

"Mi az a gondolat vagy érzés, amely miatt pont azt akarja megtenni, amit nem akar? Ha nem biztos benne, akkor próbálkozzon tereptanulmánnyal. Legközelebb fordítsa befelé a figyelmét, amikor valami kívülre csábítja.

Kövesse az akaraterővel meghozott döntéseit!

Az akaraterő fejlesztése érdekében először az én-tudatosságot kell fejleszteni. Első lépésként jó, ha elkezdi észrevenni, hogy mely döntései kapcsolódnak az akaraterőpróbájához. Ezek között lesznek nyilvánvalóak, mint például „Elmenjek ma edzeni munka után?” A többi döntés hatása nem biztos, hogy ennyire nyilvánvaló, de a nap későbbi részében már kibontakozik a következményük. Például berakta-e már reggel az edzéshez szükséges dolgokat, vagy előbb haza kell mennie értük? (Ez okos dolog lenne, mert akkor nehezebb kifogásokat keresnie.) Túlságosan belemerült egy telefonbeszélgetésbe, és a végén már túlságosan éhes volt ahhoz, hogy elmenjen edzeni? (Hopplá! Ha meg kell állnia enni valamit az edzőterembe vezető úton, akkor kisebb valószínűséggel fog elmenni edzeni.) Legalább egyetlen napon át kövesse tudatosan a döntéseit. A nap végén tekintsen vissza és elemezze, hogy olyan döntéseket hozott-e, amelyek támogatták, vagy olyanokat, amelyek aláásták a céljait. A döntések követése azoknak a számát is csökkenteni fogja, amelyeket szórakozottan hozunk meg – ez a garancia arra, hogy az akaratereje szárnyra kapjon.

Akaraterő-edzésprogram (az akaraterő képességének erősítéséhez):

  • Erősítse meg a „nem fogok”-erejét: Határozza el, hogy nem fog káromkodni (vagy tartózkodni fog más beszélt nyelvi szokástól), nem rakja keresztbe a lábát, amikor ül, vagy a sutábbik kezét használja néhány mindennapos feladat során, például azzal eszik vagy nyitja az ajtót.
  • Erősítse meg a „fogok”-erejét: Határozza el, hogy mindennap meg fog tenni valamit (amit egyébként nem szokott) pusztán azért, hogy kialakítson egy szokást és nem keres kifogásokat. Felhívhatja az édesanyját, meditálhat öt percen át, esetleg kereshet valamit a házban, amit ki kell dobni vagy újra kell hasznosítani.
  • Erősítse meg az önmegfigyelést: Szervezett keretek között kövessen nyomon valamit, amire általában nem szokott odafigyelni. Lehet a költekezése, az elfogyasztott ételek, vagy hogy mennyi időt tölt a neten vagy a tévé előtt. Nem kell hozzá semmilyen különleges technikai szerkezet – egy toll és egy darab papír is megteszi.

Az „akarom” típusú erő munkára bírása

  1. Hogyan fog előnyére válni, ha sikerül végigvinnie ezt a kihívást?Személyesen milyen előnyei fognak származni belőle? Egészségesebb, boldogabb, szabadabb, sikeresebb lesz, és anyagilag biztosabb lábon fog állni?
  2. Ki más fog profitálni abból, ha sikerül kiállnia ezt a próbát? Az biztos, hogy vannak mások is, akiket érzékenyen fog még érinteni az, hogy Ön mikor mit dönt. Hogyan befolyásolja az Ön viselkedése a családját, a barátait, a munkatársait, az alkalmazottait vagy az munkaadóját, és a közösséget, amelynek tagja? Hogyan segítene nekik az Ön sikere?
  3. Képzelje el, hogy ez a kihívás idővel egyre könnyebbé válik, ha Ön hajlandó most megtenni a nehéz lépéseket. El tudja képzelni, hogy milyen lesz az élete, és hogyan fogja érezni magát, ha sikerül előrébb lépnie a feladat megoldásában? Megéri egy kis kényelmetlenség most, ha tudja, hogy csak átmeneti, és a folyamat része?

Derűlátó borúlátás a sikeres fogadalmak érdekében

Az optimizmus motiválhat bennünket, de a pesszimizmus hulláma segíthet abban, hogy sikerrel is járjunk. A kutatások azt mutatják, hogy aki előre megjósolja, hogyan és mikor csábulhat el és szegheti meg a fogadalmát, nagyobb eséllyel tudja azt megtartani.

A saját akaraterő-kihívását szem előtt tartva tegye fel magának a következő kérdéseket: Mikor a legnagyobb esélye annak, hogy elcsábulok? Hogyan szoktam leginkább hagyni, hogy eltérítsenek a célomtól? Mit fogok magamnak mondani, amikor engedélyezem a halogatást? Amikor ilyen forgatókönyv készülődik a gondolataiban, képzelje el magát a kérdéses helyzetben, hogy milyen érzés lesz majd, és hogy mi fog akkor járni a fejében. Képzelje el jó előre, milyen lesz majd, amikor kudarcot vall az akaratereje.

Utána alakítsa át ezt a képzeletbeli kudarcot sikertörténetté. Gondolja át, milyen konkrét lépéseket tehetne meg annak érdekében, hogy tovább vigye a fogadalmát. Fel kell idéznie, hogy miért is teszi az egészet? El kell távolítania a csábításokat a környezetéből? Fel kell hívnia egyik barátját egy kis biztatásért? Használni az egyik vagy másik nemrég tanult akaraterő-stratégiát? Amikor egy konkrét vezérfonal van a fejében, képzelje el magát, amint végrehajtja. Képzelje el, milyen érzésekkel fogja majd csinálni. Lássa saját magát, amint sikerrel jár. Hagyja, hogy ez a sikerlátomás aztán megadja Önnek azt a magabiztosságot, amellyel tényleg megteszi majd, amit a cél elérése érdekében meg kell tennie.

Ha ekképpen felkészül a kudarcra, az nem az önmagával kapcsolatos kételyeit fogja erősíteni, hanem az önmaga iránti részvétét. Amikor ténylegesen bekövetkezik majd a lehetséges akaraterő-botlás, akkor már kész tervei lesznek a kiküszöbölésére."

(Forrás: Forrás: Kelly McGonigal: Akaraterő-ösztön, Fotó:pixabay.com)