Jump to content

Sírva röhögünk

2019. 09. 12. 19:00

A kommunikációnak lehet írott formája is, amelynek kézzel írott változatát már leginkább csak az iskolában használják a diákok. Az internet azonban újfajta jelzésekkel is megörvendeztette a világot.

Aki okostelefont használ, szinte kivétel nélkül kép karaktereket is használ. Ha erre felkapod a fejed, és azt mondod, hogy ez kizárt, te nem használsz ilyeneket, akkor másképp fogalmazunk. Emojikkal is kommunikálsz az írott szavak mellett, igaz? Az emoji ugyanis ezt jelenti, képekkel jelezzük hangulatunkat.

Több ezer karakter közül választhatunk, és majdcsak mindenre létezik egy-egy jel. Óvatosan jelentek meg az életünkben, és mára már nemcsak számuk nőtt meg, de a felhasználásuk is.

A közösségi oldalakon majdcsak kötelező érvényű a sokféle lehetőségből a megfelelő emoji kiválasztása. Gondolj csak bele, hogy messenger üzeneteidben hányszor használsz naponta ilyen karaktereket? Na, ugye?!

Még az e-mail levelezéseinkben is felhasználhatók ezek a képi karakterek, de ezek a levelek a közvetlenebb, nem hivatalszerű felhasználásban élnek leginkább. Hivatalos e-mail levelezéseknél nem vagy csak nagyon mértékkel használjuk, ami egyértelmű.

Elmaradhatatlan eszközünk az okostelefon. Habár tapasztalhatjuk azt, hogy mennyire függővé válhatunk ettől a készüléktől, tagadhatatlanul hiányérzet lép fel bennünk, ha nincs nálunk a telefonunk. Hirtelen nem tudjuk az időt, a dátumot, kódjainkat, nem kapjuk meg az üzeneteket és nem látjuk a levelezésünket sem. Ez frusztráló tud lenni. Emiatt pedig kínosan ügyelünk arra, hogy a telefonunk nemcsak hogy nálunk legyen, de töltöttségi szintje is megfelelő legyen.

Gyakran, sőt egyre gyakrabban használjuk ezeket a mindent kifejező karaktereket, de nem egyforma gyakorisággal. Ezzel kapcsolatosan már kutatásokat is végeztek. Hogy kicsoda használ többször emojikat? A felmérések szerint azok, akik saját magukat barátságosnak, rokonszenvesnek tartják, jóval többször használják a mosolygós, kedves képi karaktereket. Ezek a jelek úgy működnek, mintha a saját személyiségüket adnák át másoknak, azaz mutatják alapszemélyiségüket. Azok, akik kevésbé akarnak megfelelni a külvilágnak, és más véleményére nem igazán adnak, rájuk sokkal jellemzőbb a negatívabb hangvételű érzelmeket kifejező képi jelzések.

A közösségi platformokon, a személyesebb, baráti chat üzenetekben szinte elmaradhatatlan a szmájlik használata, de nincs keresnivalójuk egy hivatalos, munkahelyi e-mailben. A megítélése is más egy emojikkal tűzdelt elektronikus levélnek. Valóban komolytalannak tűnhet a sok és többféle képi jel használata hivatalos levelek esetében. Egy-egy viszont beleilleszthető, hogy az érzelmeinket kifejezhessük. Egyre több munkahelyen dolgoznak úgy a munkatársak, hogy nem egy légtérben ülnek, így a könnyű és gyors kapcsolattartást nagyban segíti. Egy-egy emoji pedig kifejező lehet, a szavak megerősítője.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)