Jump to content

Nő és férfi együtt, barátként

2023. 01. 07. 19:00

Férfi és nő között nem lehet barátság? Már csak azért sem, mert valamelyikük többet akar? Vajon hányan tudnának erre rácáfolni?

Volt egy időszakom, amikor az akkori párom mellett a csapatban csak én voltam lány. Valahogy úgy hozta a sors, hogy a párom barátainak épp nem voltak barátnőik. A párom barátai pedig az enyémek is voltak. Vagyis én ezen az elven működtem és úgy kezeltem őket, mint a barátokat. Jóban voltunk, nevetgéltünk, beszélgettünk és sokszor tudtunk úgy belemélyülni a társalgásba, hogy komoly titkokat bíztak rám. Sosem éltem ezzel vissza. Hogy éppen ez volt az a pont, amikor átbillentek (vagy inkább az alkohol, mert ilyenre is volt példa) a nagy szerelmes pillanatukba, azt nem tudom. Minden esetre mindegyikükből kitört az a kijelentés, hogy többet is el tudnának velem képzelni. Nem tetszett ez a hozzáállás, még akkor sem, ha csak elméleti szinten működött. El is gondolkodtam, hogy vajon létezik-e férfi és nő között igaz barátság?

Ezt a témát igyekeztek már felderíteni és egy tanulmány szerint kevesen vannak azok, akiknek a barátja az ellenkező nemhez tartozik és köztük nem volt szex. Többen arról számoltak be, hogy a barátjuk az ellenkező nem egyik tagja, de volt pillanat, amikor átlépték azt a bizonyos határt és engedtek a pillanatnyi vágyaiknak. Ugyanakkor ez a szexuális vonzalom csak ott és akkor tartott, a párkapcsolathoz azonban nagyon kevésnek bizonyult. Mások pedig kordában tartották azért az érzéseiket, hogy ne kockáztassák meg a barátságukat.

Könnyű azzal barátságot kötni, akihez nem vonzódunk fizikailag, de a lelkület, az érdeklődés nagyon is azonos. Ám ezt fiatalon még így is nagyon nehéz keretek között tartani már csak azért is, mert tapasztalatok híján a vonzalmat összetéveszthetjük a szerelemmel. Arról nem is beszélve, hogy tinédzserkorban még nagyban dolgoznak a hormonok és az intimitás mibenléte vonzó. Ráadásul a barátok azért vannak mellettünk, mert sok mindenben hasonlítunk egymásra, azonosak az ízlések, így könnyebb belebonyolódni egy kapcsolatba, intim viszonyba, amely azonban nem lesz tartós.

Nincs megtiltva, hogy ellenkező nemű barátunk legyen, azonban akkor őszintének kell lennünk. Elsősorban magunkkal szemben: tényleg nem szerelem áll a kapcsolat mögött, mert máshogy nem tudnánk a közelébe férkőzni? Erre csak mi tudunk választ adni, mint ahogy a barátunk is a saját érzéseire. Ha azonban mégis elbillen az egyensúly valamelyik részről a szerelem irányába, ám az nem kívánt változás, az a barátságot veszélyezteti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)